Sreda 10.02.2010.
16:04
Tanjug

Malović: Crna Gora dužna da postupi po našoj molbi

Ministartvo pravde Srbije poslalo je juče Ministarstvu pravde Crne Gore molbu za izručenje Sokovića i Šekularaca po kojoj su nadležni crnogorski organi u obavezi da postupe na osnovu potpisanih bilateralnih ugovora, a pre svega Ugovora o izručenju, istakla je Malovićeva u izjavi Tanjugu .

Crnogorski organi dužni da postupe po molbi Srbije: Snežana Malović

Ona je podsetila da su 25. januara ove godine u Rimu glavni tužioci Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije potpisali Memorandum o razumevanju o regionalnoj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih oblika teških krivičnih dela.

Pušteni u nedostatku dokaza

 

Soković iz Pljevalja i Šekularac iz Bijelog Polja, koje je crnogorska policija uhapsila na osnovu poternice beogradske kancelarija Interola zbog sumnje za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, pušteni su na slobodu nešto posle ponoći iz zatvora u Spužu.

 

Pušteni su nakon što je Državno tužilaštvo Crne Gore juče ocenilo da protiv njih dvojice u Crnoj Gori nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, jer je Srbija nije dostavila dokaze protiv njih.

"Naglašavam da su se potpisnici Memoranduma saglasili da blisko sarađuju u okviru nacionalnih pravnih i institucionalnih sistema, imajući u vidu međunarodne obaveze", naglasila je Malovićeva.

Prema njenim rečima, crnogorski organi su bili, a i dalje su u obavezi da "po našoj molbi postupe, što znači da donesu odluku po našem zahtevu i da je obrazlože".

Ministarka je podsetila da je molba za izručenje podneta radi predaje Sokovića i Šekularca Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opoljnih droga.

2024 © - Vesti online