Ponedeljak 14.01.2013.
16:04
Beta

Pantić: Srbi na severu KiM jedinstveni oko rezolucije

Pantić je za agenciju Beta rekao da su predstavnici tih opština poslali otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću jer nisu bili upoznati s novom verzijom platforme, koja je, kako je naveo, izmenjena u dve tačke.

Pantić je nedavno imenovan za zamenika direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM
 

"Zadovoljan sam tim dokumentom i siguran da će u nastavku pregovora srpski pregovorački tim postizati mnogo bolja rešenja i da će ona ići u korist građana Srbije, Srba s Kosova", rekao je Pantić.

Predsednici opština i skupština opština sa severa Kosova uputili su u četvrtak, 10. januara, otvoreno pismo predsedniku Nikoliću i ocenili da rezolucija o Kosovu nije u skladu s platformom koju im je Nikolić ranije predstavio. Otvoreno pismo jedino nije

"Vlast odlučila da Srbiji puca u slepoočnicu"

potpisao Pantić koji je tada bio u Briselu na razgovorima o prelazima između centralne Srbije i Kosova.

Pantić je nedavno imenovan za zamenika direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je 10. januara da Srbi sa severa Kosova nisu zadovoljni tekstom Rezolucije o Kosovu i Metohiji zato što je iz nje izostavljena suština koja je dogovorena prilikom njihovog sastanka sa predsednikom Srbije. To je "odredba koja je predviđala prekid prihvatanja daljih dogovora u okviru tehničkog dijaloga koji su na štetu ne samo Srba na KiM već i na štetu države Srbije", rekao je tada Ristić. 

Sutra nastavak razgovora o prelazima na Kosovu

 

Razgovori o prelazima između Kosova i centralne Srbije nastaviće se u utorak u Briselu, najavila je srpska radna grupa. Krstimir Pantić kaže da očekuje da će se na
sutrašnjem sastanku nastaviti "razgovori o zajedničkoj kontroli administrativne linije".

"Pokušaćemo i da nađemo rešenje za obe strane. I za Srbe na Kosovu, kao i za kosovske Albance", rekao je Pantić koji je i predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

 

Tema sastanka je da li će se naplaćivati dažbine za robu koja ulazi na Kosovu i kome će ići prihodi od eventualnih dažbina. Srbi na severu Kosova su zapretili protestima i blokadam prelaza, ako budu primorani da plaćaju dažbine Prištini i saopštili da će plaćati sve na šta su obavezni, ali samo državi Srbiji.

 

Nova runda pregovora premijera Srbije i Kosova. Ivice Dačića i Hašima Tačija, zakazana je za 17. januar.

 

2024 © - Vesti online