Ponedeljak 14.01.2013.
06:19
Srna

Peking: Ne vidi se prst pred okom od smoga

Zagađenje deset puta više od najniže granice "nezdravog"
 

Bolnice u Pekingu preplavljene su pacijentima koji se žale na srčane i respiratorne probleme, a sajt državne agencije za kontrolu zagađenosti je nedostupan. Kompanija Hjundai suspendovala je proizvodnju automobila u Pekingu na jedan dan kako bi doprinela smanjenju zagađenja.

Prema propisima Svetske zdravstvene organizacije, prosečna koncentracija najsitnijih zagađivača ne trebalo da bude veća od 25 mikrograma po kubnom metru vazduha. Koncentracija preko 100 mikrograma je nezdrava, a ako premaši 300 mikrograma deca i starije osobe ne bi trebalo da izlaze napolje. Rezultati zvaničnih merenja pokazali su da je aerozagađenje u Pekingu sinoć bilo 993 mikrograma po kubnom metru.

Šef organizacije "Grinpis" u istočnoj Aziji Li Jan izjavio je da je problem zagađenja vazduha u Pekingu regionalne prirode i da je za njegovo rešavanje neophodno umanjiti industrijsko zagađenje u susednim regionima, poput Habeija i Tijanđina, čak i unutrašnje Mongolije.

Građani Pekinga na ulicama sa maskama
 

Kina, u kojoj se nalazi 16 od 20 najzagađenijih gradova sveta, najveći je svetski emiter štetnih gasova. Gradske vlasti Pekinga od septembra objavljuju podatke o kvalitetu vazduha u glavnom gradu.

Današnji nivo zagađenja opao je sa jučerašnjeg vrhunca, kada je i vidljivost u centru grada bila svedena na nekoliko stotina metara. Vlasti su pozvale gradilišta da smanje obim rada, a od industrijskih kompanija zatraženo je da smanje emisiju gasova.

Građanima je savetovano da ostanu u zatvorenim prostorijama i da koriste gradski prevoz ako izlaze napolje. Osnovne škole takođe su smanjile aktivnosti učenika na otvorenom, navodi državna agencija Sinhua.

2024 © - Vesti online