Nedelja 13.01.2013.
16:49
Beta

Priština želi armiju Kosova

Bezbednosne snage Kosova
 

Prema pisanju "Sautisternjurop Tajmsa (SETimes)", "kosovske vlasti žele da lako naoružane Kosovske bezbednosne snage pretvore ove godine u armiju", što je zapovednik KBS Agim Čeku saopštio i u parlamentu u Prištini.

Zamoljena od agencije Beta da se na to osvrne, portparolka NATO Oana Lundžesku je izjavila da su "Kosovske bezbednosne snage osmišljene i pripremaju se da ostvare niz bezbednosnih zadataka".

Oana Lundžesku je dodala da se posle moguće odluke o operativnoj sposobnosti "očekuje da KBS preuzmu odgovornosti za funkcije za koje su obučene, a to su rešavanje vanrednih situacija, uklanjanje eksploziva i civilna zaštita".

"Te snage su, dodala je portparolka NATO, "već korišćene u raznim prilikama za otklanjanje posledica poplava, snežnih lavina i uklanjanje mina i opasnih tvari, što pokazuje da KBS može biti od koristi svakome na Kosovu".

KBS su u januaru 2009. ustanovljene saglasno Ahtisarijevom planu, piše "SETajms", i u sastavu imaju dve i po hiljade pripadnika i 800 rezervista koje obučava NATO.

List navodi izjavu portparola Kfora Aleksandra Vilinga da su Kosovske bezbednosne snage "ostvarile značajan napredak, a o njihovoj punoj operativnoj sposobnosti će odlučiti NATO".

U izveštaju se dodaje da se to očekuje u junu, a navedena je i izjava portparola KBS Remzija Zećiraja da su "preporuke Kfora NATO-u jasne, a to je da su te snage dostigle punu operativnu sposobnost".

"SETajm" prenosi i izjavu srpske poslanice u kosovskoj skupštini Rade Trajković da bi "vojska pod (kosovskim) albanskim vođstvom bila destabilizujući činilac za Srbe na Kosovu, jer bi to bila armija s minimalnim učešćem pripadnika drugih etničkih grupa".

List ukazuje i na mišljenje Flirijana Ćehaje, Kosovskog centra za bezbednosne studije, da je "Kosovu potrebna mala armija, nešto veća od KBS, sposobna da obavlja zadatke civilne zaštite, učešća u međunarodnim misijama i obezbeđenja integriteta Kosova".

2024 © - Vesti online