Subota 12.01.2013.
14:40
Beta

Paori traže sastanak: Dovešće nas šeki do prosjačkog štapa!

"Bunili smo se nakon prve Dinkićeve i Vučićeve posete Abu Dabiju i nakon prvog dogovora, a sada nam kažu da to nije prodaja već zajedničko ulaganje. Nije šija nego vrat"
 

"Paori traže hitan sastanak sa Dačićem zbog prodaje zemlje arapskom šeiku", rekao je Grubanov agenciji Beta.

Grubanov je rekao da je ogorčen zbog takve odluke, jer time šeik u posed dobija i oko 16.500 hektara najkavlitetnijeg državnog zemljišta, po ceni od 250 evra po hektaru.

Novosadski Dnevnik danas je objavio da će šeik i njegova kompanija Al Dahra postati većinski vlasnik vojvođanskih preduzeća Jadran, Mladi borac, 7. juli, Omoljica, Dolovo, Vojvodina u Starčevu, kao i preduzeća Dragan Marković u Obrenovcu.

Kako navodi list, Srbija prodaje zemlju tih kombinata, koja se vodi kao društveno vlasništvo, što je "samo po sebi diskutabilna imovinska kategorija".

Ta preduzeća imaju u proseku po 500 hektara zemlje, koju Srbija šeiku planira da proda po 10.000 evra, a pripada im i 16.500 hektara državnog zemljišta.

List navodi da će nezakonitost, poput davanja državnih njiva u zakup bez tendera, biti prevaziđena tako što će biti potpisan međunarodni ugovor od državnog značaja i time će i formalno i pravno posao biti zvanično sklopljen.

Grubanov tvrdi da su poljoprivrednici ogorčeni zbog toga što nije njima ponuđeno da tu zemlju uzmu u zakup po tako povoljnim uslovima, jer su hektar na licitacijama plaćali i po 800 i 900 evra za hektar.

"Sve su to kvarne igre, ako se ovako nastavi, zaista ćemo svi pod jednu šljivu. Bunili smo se nakon prve Dinkićeve i Vučićeve posete Abu Dabiju i nakon prvog dogovora, a sada nam kažu da to nije prodaja već zajedničko ulaganje. Nije šija nego vrat", rekao je Grubanov.

Poljoprivrednik iz Kaća Vojislav Malešev, član Udruženja Klub 100P plus, tvrdi da je to samo dokaz koliko vlast poštuje narod i koliko poštuje zakon.

"Ne brani naš zakon samo prodaju državne zemlje, već uopšte prodaju zemljišta strancima. Ministar poljoprivrede, s jedne strane, obećava da će pomeriti granicu, to jest rokove koje smo ispregovrali s EU kada je reč o prodaji njiva strancima, a s druge strane, ministar privrede već prodaje zemlju", rekao je Malešev.

2024 © - Vesti online