Subota 12.01.2013.
10:24
Vestionline

ANA preti Srbiji ako se sruši spomenik

ANA spremna da "brani braću i sestre na istočnom Kosovu", odnosno u Preševu
 

U saopštenju se dodaje da se "nedavni događaji u Republici Kosovo, u severnom delu Mitrovice, prati sa velikim interesovanjem od strane struktura Albanske nacionalne armije (ANA), naročito sa posebnom pažnjom se prate pokušaji za narednu rundu nastavka dijaloga sa Srbijom".

"Posebna pažnja se posvećuje događaju u vezi pretnji srpskog rukovodstva da ruši spomenik mučenika slobode - OVPBM, u Istočnom Kosovu, konkretno u Preševu", navodi se u saopštenju Generalštaba ANA-e.


U nastavku, izražava se zabrinutost za akcije kosovske vlade.


"Zabrinjava nas neshvatljivi stav Vlade Kosova, koja je uprkos dešavanjima i događajima koji se odvijaju sa Albancima i prema Albancima, ponovo pokazuje spremnost da se sastane sa srpskom stranom i nastavi dijalog, što je neprihvatljivo".


Na kraju ovog saopštenja, poslatog medijima i potpisanog od strane pukovnika Sokola Deliu, zahteva se da se prekinu pregovori sa Beogradom.

"Dok se Srbija i srpska politika ne odreknu anti-albanske politike, pregovori ne bi trebali da se nastave, jer se od početka zna njihov ishod".


ANA je spremna da odgovori na srpske napade protiv "stanovništva - naše braće i sestara na istočnom Kosovu", napominje se dalje u saopštenju u kome se pozivaju svi pripadnici ANA-e, gde god da su, da se javljaju na zadatak, na način na koji je napravljen plan Generalštaba ANA-e, i upozoravaju da "se ne dozvoljava nijedna nekoordisana akcija i na svoju ruku pripadnika ANA-e".

2024 © - Vesti online