Sreda 10.02.2010.
14:28
Tanjug

Srbi i Albanci protiv Euleks-a

Istovremeni pritisci na Euleks od Srba na severu Kosova i nevladinog sektora kosovskih Albanaca deluju sinhronizovano, iako nisu povezani, smatraju analitičari.

Priština je minulih dana izlepljena plakatima u kojima se traži pravda za dvojicu demonstranata koji su izgubili život, na današnji dan pre tri godine, u sukobu sa UNMIK policijom.

Plakate je štampao pokret "Samoopredeljenje", koji okuplja kosovske Albance. Iz tog pokreta upućuju primedbe Euleksu zbog, kako navode, selektivnosti u pristupu problemima i sudskim slučajevima na Kosovu.

Južna srpska pokrajina: Kosovo i Metohija

Kampanji "Samoopredeljenja" protiv Euleksa, zbog nepreuzimanja slučaja stradanja dvojice demostranata 2007. godine u sukobu sa policijom UNMIK-a pridružila se i grupa nevladinih organizacija kosovskih Albanaca.

Oni reaguju zato što Euleks ponovo otvara slučaj lidera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija, optuženog za organizovanje demonstracija u kojima je dvoje ljudi izgubilo život od ranjavanja gumenim mmecima.

Rumunski specijalci koji su učestvovali u akciji razbijanja demonstracija pre tri godine u Prištini nisu više na Kosovu, a u međuvremenu protiv njih nije pokrenut sudski postupak i niti je utvrđena odgovornost za smrt dvoje Albanaca. UNMIK je tada pokrenuo proces protiv Kurtija, a predmet je nedavno preuzeo Euleks.

Nisu po volji ni Srba ni Albanaca: Euleks

Za pomenutu grupu nevladinih organizacija, Euleks treba da
ima druge prioritete.

"Civilno društvo, a sigurno i svi građani Kosova, ne žele da stvaraju predrasude o radu Euleks-a, ili sprovođenja zakona. Ipak, naše ubeđenje je da je na listi prioriteta Kosova, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u poređenju sa tretiranjem slučaja Aljbina Kurtija", navedeno je u reakciji nevladinih organizacija.

Prošle nedelje su i Srbi na severu Kosova, potpomognuti opozicionim liderima iz Beograda, zatražili dislociranje Euleksa zbog, kako su naveli, gubljenja nepristrasnog stava prema statusu Kosova.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović je na skupu nazvanom "Sabor Srba Kosova i Metohije" rekao da očekuje od Beograda da prvi potez, kojim bi pokazao da želi očuvanje Kosova u Srbiji, bude poruka Euleksu da "izađe na vrata na koja je ušao".

Tako je u 10 dana iz dva centra na Kosovu stvoren je jedinstven stav da je Euleks nepotreban.

2024 © - Vesti online