Petak 11.01.2013.
12:00
S. Aleksendrić - Vesti - Foto:

Pokloni izlečili tugu

Tu ga je čekalo 100 australijskih dolara koje su mu poslali Rajka Tarlać i njeni prijatelji iz Sidneja, kao i 50 AUD koje mu je poslala Milka J. koja i takođe živi u ovom gradu u Australiji.

Svakom od srca

 

Plemenita čitateljka "Vesti" Milka J. iz Sidneja i redovna donatorka, pored 50 AUD za Aleksandra Smukova, poslala je po 50 AUD i samohranoj bolesnoj majci Svjetlani Kljajić iz Sključana kojoj je i ranije pomagala, ali četvorogodišnjoj Anđeli Trišić iz Magnojevića kraj Bijeljine, koja je već dugo u besvesnom stanju.


"Molim vas da im ovaj skromni dar uručite, a ja im od srca želim samo sreću", napisala je Milka J, a narednih dana moći će da pročita koliko je radosti priredila Svjetlani Kljajić i sazna da li ima promena u zdravstvenom stanju usnule devojčice iz Semberije.

Aca se zahvalio svojim dobrotvorima, ali nismo mogli a da ne primetimo da je tužan. Oko njega svi u pretprazničnom raspoloženju, a on neobično ćutljiv i miran.  Čudno, jer kad god dođe u "Vesti" sa svima se pozdravi, svakoga želi da dotakne, savršeno poznaje raspored prostorija i sigurno se kreće kao u svojoj kući, postavlja brojna pitanja i želi brze odgovore. Svima zna imena. A sada ćuti.


Konačno od njegove mame Aleksandre saznadosmo šta je uzrok ovom neobičnom ponašanju. Aca, odlikaš, navikao samo na petice, na polugodištu je imao i jednu četvorku. Iz engleskog jezika. I koliko god da smo pokušavali da ga utešimo, uveravajući ga da će to do kraja drugog polugodišta sigurno biti čista petica, nije vredelo.


- Za sve je krivo "w", ne mogu prstom da ga dohvatim na tastaturi kad imamo diktat - otkrio nam je svoj problem Aca, čvrsto rešen da ga u narednim mesecima savlada.


Otišao je tužan sa majkom u svoje Dobrince kraj Rume da praznike provede sa porodicom. Ali, tu se ova priča ne završava...

Sat vremena po Acinom odlasku iz "Vesti", zazvonio je telefon u Humanitarnom mostu, a sa druge strane žice Aleksandra Smukov uzbuđeno je pokušavala da nam objasni kakvo je prijatno iznenađenje čekalo njenog sina kada je stigao kući.


- Boro i Mirjana Petković iz Beograda, koji su nam nedavno poslali 12.000 dinara, sada su poslali i prelepe novogodišnje poklone. Aca je dobio pravu fudbalsku loptu. Međutim, erupcija oduševljenja nastala je kada je u ruke uzeo špil karata i igru "Čoveče ne ljuti se" specijalno prilagođene slepim ljudima. Ne mogu da ga smirim, veoma je uzbuđen, kaže da nikada nije dobio lepši poklon. Otrčao je da pokaže sestricama, Ivani i Nikolini - ispričala je Aleksandra Smukov, a mi smo znali da je naš mezimac zaboravio tu "strašnu" četvorku i da se prepustio radostima praznika.
 

Briga za stare i mlade

 

Početak drugog polugodišta za Aleksandra Smukova značiće ponovnu posetu "Vestima". Ovde će ga sačekati 25 evra anonimnog donatora iz Ferere, koji već godinama izdvoji povodom svakog praznika 100 evra i pošalje štićenicima Humanitarnog mosta koji su mu posebni prirasli za srce. Tu su još jedan Aleksandar. Preziva se Golijan, ima 12 godina i boluje od urođenog poremećaja metabolizma. Novac mu je poslat u Han Pijesak po komšiji, kao i uvek od kada ne dolazi na kontrolne preglede u Beograd. Donaciju u istom iznosu dobiće narednih dana i mlada Aleksandra Gušić, povratnica iz Radmanovca kod Vojnića, kao i starina Stevo Podunavac koga će posetiti reporteri "Vesti" u izbegličkom kampu kod Prijedora.

 

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online