Petak 11.01.2013.
08:00
Vestionline

Sekunda koja može da znači život

Još malo maskare može da znači da ste upravo prevideli pešaka
 

Istraživanja o automobilskim nesrećama Centra za tehnologiju kompanije AZT ukazuju da vozači za volanom često obavljaju razne aktivnosti koje nisu primerene tokom vožnje, poput brijanja ili šminkanja.

"Vozačeva ometenost je faktor koji uzrokuje otprilike svaku desetu nesreću", kaže Kristof Lautervaser, direktor AZT- a.

Briga o izgledu često prelazi granicu nanošenja karmina ili brijanja električnim aparatom. Stručnjaci su otkrili čitav niz aktivnosti kojima se vozači bave dok su za volanom: stavljaju nakit ili sat, nameštaju odeću, popravljaju frizuru, pomno proučavaju ten ili zube, izgled noktiju, menjaju naočare, uzimaju lekove, stavljaju ili skidaju kravatu, menjaju cipele...

Vozači često gledaju u retrovizor, ali ne da bi osmotrili saobraćaj u cilju bezbednosti, već da bi gledali druge vozače. Takvi pogledi mogu da traju duže nego što se čini. Prema istraživanju AZT, 27 odsto učesnika ankete priznalo je da ponekad radi neke od sledećih aktivnosti tokom vožnje: šminkanje, brijanje, preoblačenje, sređivanje noktiju, stavljanje ili skidanje nakita ili sata.

"Tokom zimskog perioda vozači ne skidaju kaput odmah pošto uđu u vozilo već malo kasnije, ali se ne zaustavljaju da bi to uradili, već to čine u vožnji", zaključuju u AZT-u. "Trebalo bi da imaju u vidu da bi ih tih par sekundi moglo koštati glave, ili života drugih osoba".

Većina vozača ne shvata koliko su zaista opasni ti kratki pogledi na šminku ili u retrovizor. Istraživači automobilskih nesreća otkrili su da taj pogled zna da potraje i do nekoliko sekundi. Na primer, kod nanošenja šminke, vozači tokom dugog perioda uopšte ne gledaju na put, otkrila je jedna velika američka studija.

"Nanošenje šminke je vrlo zahtevan zadatak. To znači da je 40 odsto pažnje žene vozača izgubljeno, pa je verovatnoća nesreće povećana", kažu u AZT-u.

2024 © - Vesti online