Četvrtak 10.01.2013.
14:28
Beta

"Autonomija je za Srbe podela Kosova"

Ilir Dugoli, "izaslanik Kosova pri EU": Najviše problematična zamisao da Srbi upravljaju sudovima i policijom na KiM
 

Ilir Dugoli je ambasador Kosova u Belgiji, koja je priznala u Prištini proglašenu nezavisnost, a ne postoji bilo kakav zvanični predstavnik prištinskih vlasti pri EU, rekli su izvori Unije u Briselu.

Dugoli je, uoči nastavka dijaloga Beograd-Priština, dodao da se "ima jasan utisak da oni (Srbi) nisu napustili tu zamisao o podeli… I mi snažno odbacujemo taj predlog isto kao i naši susedi zato što bi to imalo ozbiljne posledice ne samo po nas već i za druge zemlje".

Ambasador Kosova u Belgiji je dodao da "etničke enklave Srba i Albanaca u Bosni, Makedoniji i Srbiji takođe žele autonomiju i otud bi promene sadašnjih granica ugrozile stabilnost".

Euobzerver ističe da je srpski premijer Ivica Dačić juče u Beogradu "predstavio platformu za sever Kosova", uz opasku da je "ta srpska enklava trenutno područje izvan domašaja kosovskih vlasti i njome upravlja i finansira je Srbija". I, kako navodi, "diplomate u EU i NATO to područje smatraju 'zamrznutim sukobom'".

Euobzerver prenosi Dačićevo viđenje budućeg statusa severa Kosovai kaže da se "EU ne izjašnjava o tome pre susreta 17.januara" između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

2024 © - Vesti online