Četvrtak 10.01.2013.
14:09
Srna

Makedonci "priveli" 240 bubamara

Prekobrojne bubamare idu na fakultet

Uvoznik bubamara iz Skoplja prijavio je uvozno carinjenje 3.600 živih bumbara za oprašivanje biljaka, ali su carinski službenici tokom detaljne kontrole otkrili 240 bumbara više koji nisu bile obuhvaćene cainskom deklaracijim i pratećom dokumentacijom, saopšteno je iz Carinske uprave Makedonije.

Neprijavljene bumbare oduzete su u skladu sa zakonom i predate nadležnoj Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, a budući da su za njihovo čuvanje neophodni posebni uslovi i ishrana, u toku je postupak ustupanja bumbara nadležnoj instituciji - Fakultetu za poljoprivredu.

Interent izdanje skopskog lista "Dnevnik" piše da se bumbare u Makedoniju uvoze radi oprašivanja biljaka u plastenicima za brži proces proizvodnje povrća. One se transportuju u specijalnim kartonskim košnicama, a u svakoj košnici ima 60 bumbara koje su dovoljne za oprašivanje jednog većeg staklenika.

Makedonski proizvođači ranije su se oslanjali na medonosne pčele, ručno oprašivanje ili hemikalije, u zavisnosti od toga o kojoj poljoprivrednoj kulturi je reč. Sve ove metode imaju dosta nedostataka, zbog čega je oprašivanje bumbarama najprirodniji i najbrži proces.

2024 © - Vesti online