Četvrtak 10.01.2013.
11:09
Alo

Direktor Gugla u S. Koreji: Pa to je informatički muzej!

Šmit, koji je ujedno i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, čija je imovina procenjena na 7,5 milijardi dolara, uverio se na licu mesta da studenti u jednoj od najzatvorenijih država na svetu koriste stare kompjutere marke HP.


Šmit je u "privatnu humanitarnu posetu" Severnoj Koreji došao sa Bilom Ričardsonom, bivšim guvernerom Novog Meksika, njegovom ćerkom i jednim od direktora u Guglu. Navodno, Šmit želi da proširi posao u Severnoj Koreji, čiji je mladi lider Kim Džong Un, školovan na zapadu.

Korišćenje računara u ovoj državi je pre anomalija nego uobičajena stvar. Upotreba Interneta je ograničena i strogo se kontroliše. Većina žitelja Severne Koreje uopšte i ne zna šta je to Internet.

Jedan student je iskazao hrabrost i Šmitu pokazao kako koristi Internet: "On je zaista bio na sajtu Univerziteta Kornel", rekao je Šmit Ričardsonu.


Bibliotekar Kim Su Hjang otkrio je gostima da su kompjutere u biblioteci dobili u aprilu 2010 godine. Kim Džong Un, koji je u decembru 2011. nasledio oca na mestu vođe države, rekao je u novogodišnjem govoru da je korišćenje novih tehnologija najvažnije za izgradnju ekonomije.

2024 © - Vesti online