Četvrtak 10.01.2013.
09:40
Smedia

Srpski veterani: Sami ćemo srušiti spomenik

Spomenik čuvaju snajperisti, kaže srpski veteran

Spomenik palim borcima OVPBM i dalje stoji u centru Preševa. Nisu ga srušile ni pretnje državnog vrha, ali ni lokalna samouprava. Predsednik Opštine Ragmi Mustafa najavljuje da će u subotu raspravljati o ovom problemu, a na razgovor je pozvao i ambasadore zemalja EU i SAD.

Sa druge strane, raste i nezadovoljstvo srpskih veterana. Oni najavljuju da će sami srušiti spomenik ukoliko država ne bude odlučno reagovala!

"Nama se svakog dana javljaju porodice poginulih srpskih vojnika koji smatraju da je ovo podsmevanje šiptarskih terorista", rekao je za "S media" Dragan Đorđević, predsednik Udruženja veterana i invalida. "Albanci pokazuju da su jači od Srbije. Ako država ne sme da reaguje, a čini se da je tako, mi ćemo reagovati", dodaje on.

Đorđević kaže da su se "ratni veterani ponudili državi".

"Ako neko to treba da uradi, mi ćemo to uraditi. Imamo tridesetak momaka koji su spremni da krenu da ruše spomenik. Ali mislim da će biti dovoljno i desetorica hrabrih", objašnjava Đorđević i dodaje da raspolaže informacijama da su bivši borci OVBPM spremni oružjem da brane spomenik i da ih u tome podržava lokalna vlast.

"Imamo pouzdanu informaciju da je lokalna samuoprava finansirala izgradnju spomenika. Da nisu imali pomoć vlasti, ne bi mogli to da urade. Znamo i da taj spomenik čuvaju njihovi snajperisti. Naši ljudi rade na tome da otkriju ko su snajperisti", veteran sa juga Srbije.

Pre akcije rušenja spomenika on najavljuje i veliki protest u Preševu na kome bi trebalo da se skupe veterani iz okolnih opština.

2024 © - Vesti online