Sreda 09.01.2013.
18:24
Beta

V. Britanija čvrsto podržava evropsku budućnost Srbije

Želimo da vidimo Srbiju kako ulazi u narednu fazu čim ispuni (neophodne) uslove za to: Lidington
 

"Evropski ministri i ja saglasni smo s napretkom nekoliko zemalja, potvrđujući njihova dostignuća da bi dobile datum", napisao je Lidington u članku na portalu PublicServiceEurope.com, dodajući da njegova zemlja "čvrsto podržava evropsku budućnost Srbije". On je istovremeno izrazio zadovoljstvo što Srbija želi da napreduje u ostvarivanju uslova s kojima se saglasio Savet ministara EU u decembru prošle godine.

"Želimo da vidimo Srbiju kako ulazi u narednu fazu čim ispuni (neophodne) uslove za to. Nedavni koraci u dijalogu između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, pokazali su sposobnost obe zemlje da se nose s teškim pitanjima, što im omogućuje da nastave put ka članstvu u EU", naveo je Lidington. On je kao "odličan" primer toga naveo primenu sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom između Srbije i Kosova 10. decembra, što je, kako je istakao, "ranije bilo nezamislivo".

"Pozdravljam državničko i hrabro postupanje premijera (Srbije i Kosova) Ivice Dačića i Hašima Tačija u načinu na koji su pristupali nedavnim razgovorima i nadam se istom konstruktivnom duhu i u novoj godini", istakao je Lidington.

Navodeći da je ritam napretka zemalja u regionu različit, on je istakao da je na sastanku 11. decembra 2012. Srbiji i Makedoniji obećano da će na proleće biti proučen napredak u ispunjavanju uslova za početak pristupnih pregovora, ali bez spominjanja konkretnog datuma kada bi se moglo odlučivati o početku pregovora.

Ista formulacija usvojena je i za mogućnost pokretanja pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) s Kosovom. Spominjanju datuma najviše su se protivile Nemačka i Holandija u slučaju Srbije, a Grčka i Bugarska u slučaju Makedonije.

Lidington podseća, takođe, da su ministri EU izrazili zabrinutost zbog sporog napretka i zastoja reformi u Bosni i Hercegovini.

"Kao što je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao kada je u oktobru posetio Sarajevo, Bosna i Hercegovina rizikuje dalje zaostajanje za svojim susedima, ako politički čelnici ne sprovedu mere o kojima su se dogovorili u interesu svojih građana", upozorava Lidington. On se, takođe, zauzima i za ulazak Turske u EU.

"Turska je 2011. bila sedma po veličini privreda u Evropi i 18. u svetu. Tursko članstvo osnažilo bi jedinstveno evropsko tržište i imalo važnu ulogu u dugoročnom napretku Evrope, dodajući značajan uticaj njenoj zajedničkoj spoljnotrgovinskoj politici", smatra Lidington i dodao da bi tursko članstvo u EU "pridonelo i evropskoj
bezbednosti i podstaklo reforme u toj zemlji".

"Podržali smo dolazak slobode, demokratije i pravde za ljude u državama koje nisu imale ta prava više od 50 godina. Kao što sam ponovio na Savetu ministara EU, ta misija mora se nastaviti i nastaviće se", zaključio je Lidington, rezimirajući rezultate
prošlomesečnog sastanka Saveta ministara spoljnih i evropskih poslova EU posvećenog proširenju. 

2024 © - Vesti online