Sreda 09.01.2013.
17:12
Večernje novosti

Uskoro nove promene vlasti na lokalu

Građani su glasali, sad političari treba da se ponovo prekombinuju
 

Šema vladajuće koalicije sa republičkog nivoa do kraja meseca trebalo bi da se preslika na još nekoliko opština koje će preuzeti naprednjaci, socijalisti i regionalisti. Državni "kroj" među prvima bi mogli da preuzmu Smederevci i Požarevljani, a u redu stoje još Šapčani, Kikinđani, Somborci...


Iako je prvobitno dogovoreno da se prekomponovanje vlasti na lokalu završi do kraja prošle godine, više od dvadeset gradova i dalje čeka nove predsednike. Zbog praznika većina pregovora je obustavljena, a jedino su u Smederevu prošle nedelje lideri SNS, SPS i URS potpisali sporazum o saradnji koji je uvod u formiranje nove većine. Isti scenario očekuje se i u Požarevcu, a kako je rekao vođa naprednjaka u Braničevskom okrugu Veroljub Arsić, nova većina dobiće podršku u skupštini do kraja meseca.
 

- Osim partnera sa republičkog nivoa, koaliciji bi trebalo da se priključi i SPO i LDP - rekao nam je Arsić.
 

Za razliku od ova dva grada, gde sa samo čeka "paraf", mnogo neizvesnija situacija je u Šapcu, Kikindi i Somboru gde se, takođe, mesecima najavljuju promene.
 

Prvi čovek SNS u Šapcu Dragan Tomić očekuje promene:
 

- Nadam se da ćemo do kraja meseca napraviti vladajuću koaliciju, koju će činiti još SPS, URS, DSS i možda SPO.
 

"Čorbu" u Kikindi zapržila je odbornik SDPS Azra Vlanetić koja ne želi da se priključi novoj većinu koju bi trebalo da čine SNS-SPS-JS-DSS. Zato je i Rasim Ljajić odlučio da je "kazni" tako što je raspustio opštinski odbor koji je vodila, ali njen mandat je i dalje ključni "tas na vagi".
 

- Trenutno nemamo većinu i zatražićemo već sledeće nedelje od SDPS da zvanično isključi svoju odbornicu koja je izabrana na listi SPS. Ukoliko ne promeni mišljenje probaćemo da napravimo drugačiju kombinatoriku - kaže za "Novosti" Pavle Markov (SNS).
 

Uprkos brojnim najavama da je pitanje dana kada će Sombor promeniti gradonačelnika, epiloga nema.
 

- Socijalisti trenutno ne žele da prekinu saradnju sa DS i to je jedina kočnica novoj koaliciji u kojoj bi trebalo da budu i SNS, URS, SPO i GG "Bolji Sombor" - objašnjava potpredsednik SPO iz ovog grada Žika Gojković.
 

Inače, na spisku gradova gde se očekuje preslikavanje nalaze se i Knjaževac, Beočin, Nova Varoš, Ivanjica, Majdanpek, Sremski Karlovci, Varvarin, Stara Pazova, Prijepolje...

2024 © - Vesti online