Sreda 09.01.2013.
11:07
Kurir

Ruske neveste zaposele Ljubinje

Ljubinje možda uskoro dobije i Rusku ulicu
 

"Ovo je selo drukčije malo. Kad sam došla iz Moskve, veliki grad Moskva, došla sam u Ljubinje, nisam mogla da osetim ništa, malo mesto. Bilo je malo neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla, i bolje mi je sad tu. Kad dođem u Moskvu, sad mi je tamo neobično. Tu vatra, ložila vatru od drva, katastrofa", počinje svoju priču jedna od šest ljubinjskih nevesta iz Rusije Olga Nikiforova.

U malo mesto od oko 4.000 stanovnika stigla je pre pet godina. Nije bilo lako, ali godine su učinile svoje. Olga nije prva, koja je stigla u ovu istočnohercegovačku varoš. Pre 22 godine došla je Galina Bokić, takođe iz Moskve. Predaje ruski jezik u ljubinjskoj srednjoj školi, a ipak, iako je prošlo 22 godine, nije zaboravila svoju rodnu Moskvu.

"Teško pitanje, ne mogu na to pitanje da odgovorim. Ja u srcu nosim i jedno i drugo. Radi dece nosim i ovo, a nisam svoje odbacila. Vidite, kad dugo ne budeš tamo, nekako se ohladiš. Kad dođeš, obnove se ta osećanja i bude teže", priča ona.

Galinu je pre više od dve decenije upoznao Veljko Bokić koji je radio u Rusiji. Kaže rodila se ljubav, brak, a onda povratak u Ljubinje.

"Mi smo se zabavljali pre, kad sam ja radio tamo. I tako, svideli smo se jedno drugome, i onda nije bilo više nikakvih prepreka. Svugde gde sam hteo, išli smo, gde je ona htela, išli smo. Meni se čini da su i oni ostali dobro, iako ne znam njihova mišljenje. Ima u Trebinju neki Bokić što se oženio, ima ovde bratić moj što se oženio. Nisam čuo ništa loše", kaže Veljko Bokić prvi ruski zet u Ljubinju.

Galina je izgleda bila dobar pelcer, primila se na ovaj hercegovački krš, pa su stizale i druge Ruskinje. Nedavno je još jedan Ljubinjac u Moskvi oženio Ruskinju. Svekrva Ljuba Radić još uvek nije videla mladu, samo preko skajpa.


"Sin se oženio. Godina i po da je otišao. Venčali su se tamo. Videli smo se preko skajpa, ali nisu još dolazili", kaže ona.

Način života i malo mesto većini Ruskinja iz Moskve bili su najveći problem, ali kuhinja nije pričinjavala poteškoće, pogotovo kad želite da udovoljite mužu.

"Ruska hrana.... Navikli smo na zdravu hranu. I srpska i ruska zajedno idu. Što voli moj muž, to mi je sve najlepše. Što moj muž traži, to kuvamo - i pasulj i pečenje i sve. Sve što zatraži, ja mogu da skuvam. Mogu i pitu da ispečem", kaže ruska nevesta.

Poučena ikustvom prethodnice uskoro će još jedna Ruskinja krenuti put Ljubinja. Dosadašnje Ruskinje sve žive u ljubinjskom naselju Štit, u ulici koja se zove Crnogorska. Složne su, ako se Ljubinjci ne bi ljutili, da je preimenuju u Rusku - razlozi za to sigurno postoje.

2024 © - Vesti online