Sreda 09.01.2013.
10:11
Jutarnji

Australija zbog neviđenih vrućina uvela novu boju

"Dosadašnji temperaturni rekord u Australiji iznosio je 50,7 °C, zabeležen u južnom delu zemlje u januaru 1960. godine", ističe sstručnjak za ekološke teme britanskog "Gardijana".

No, najtopliji dan u istoriji Australije zabeležen je u ponedeljak, s prosečnom temperaturom od 40,3 stepena Celzijusa, što je najviše u poslednjih 40 godina.

"Ono što ovaj događaj čini posebnim je njegova rasprostranjenost i intenzitet. Ruše se rekordi u svim država i teritorijima Australije", rekao je meteorolog Aron Kouts-Smit.

Požari nekontrolisani

 

Požari širom najmongoljudnije australijske države su van kontrole - aktiviraju ih velika vrućina i vreo vetar, stvarajući situaciju koja je "katastrofalna", saopštile su vlasti.

 

U noći između utorka i srede u Novom Južnom Velsu bilo je više od 140 šumskih požara od kojih četrdesetak nije pod kontrolom.

 

"Stanje ne može biti lošije, suočeni smo s katastrofom", rekao je on.

 

Od bure požara 2009. u državi Viktorija, sa 173 žrtve, taj termin - katastrofa, znači da su požari nekontrolisani, nepredvidivi i šire se brzo, a evakuacija stanovništva je nužna.

Zbog nesnosnih vrućina širom Novog Južnog Velsa i Tasmanije besne požari.

"Iako se jedan izolovan slučaj ne može pripisati klimatskim pojavama, jer vreme ne funkcioniše na takav način, znamo da ćemo s vremenom biti svedoci sve ekstremnijih klimatskih promenama, a one su rezultat globalnog zagrevanja", upozorila je australijska premijerka Džulija Gilard.

Meteorolog Kouts-Smit kaže da će meteorolozi širom sveta morati da dodaju nove boje na temperaturne lestvice zbog nadolazećih temperaturnih talasa i ostalih ekstremnih vremenskih prilika. Kao primer se navode i slučajevi ekstremnih toplotnih udara u Evropi 2003. godine, kad je živote izgubilo 40.000 ljudi, kao i na slučaj iz 2010. u Rusiji, kad je umrlo 50.000 ljudi, a štete na usevima iznosile su vrtoglavih 15 milijardi dolara.

Prema mišljenju naučnika, ekstremni toplotni udari poput ovih postaće pet do deset puta verovatniji u narednih 40 godina, s barem jednim udarom u deceniji.

Istraživanje grupe uglednih naučnika, članova UN-ove međunarodne agencije za klimatske promene, pokazalo je, sa sigurnošću od 90 odsto, da će toplotni talasi biti sve duži u trajanju, ali i intenzitetu. Osim ekstremnih vrućina, isto predviđaju i za ostale vremenske pojave, poput visokih plima, uragana, tajfuna, odrona tla i suša. Napominju da će se suše intenzivirati u Evropi, Severnoj i Srednoj Americi i Južnoj Africi.

2024 © - Vesti online