Utorak 08.01.2013.
20:54
B92

Darko Šarić imao doušnike u MUP-u?

Vladimir Božović: Istražujemo da li je Šarić u dosluhu sa nekim iz policije

Obruč oko Darka Šarića se steže i on bi uskoro mogao biti uhapšen. Ovo su poruke koje najviši državni funkcioneri poslednjih dana prenose javnosti. Dva dana od kako je potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nagovestio da se steže obruč oko Darka Šarića, sličnu informaciju pružio je i ministar policije Ivica Dačić. On je podgoričkoj Televiziji Antena, rekao da su na tragu čoveku koji se sumnjiči da je šef balkanske narko-mafije i da bi on uskoro mogao se nađe iza rešetaka.

Međutim, ispitaće se i zbog čega potraga za njim traje više od 5 godina i da li su informacije o tome curile iz srpskih službi bezbednosti, kaže državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović.

"Da li je neko iz MUP-a bio u dosluhu i dojavljivao odeređene policijske informacije njemu i saradnicima, da li je bio na nekom platnom spisku, da li je Darko Šarić obezbeđivao pripadnicima MUP-a stanove, da li im je obezbeđivao putovanja, letovanja i zimovanja, ozbiljne su stvari, tu se radi o najtežem obliku korupcije koji znači prodavanje državnih i službenih tajni i akcija policije", kaže Vladimir Božović.

Posebna tema je način na koji je Šarić dobio srpsko državljanstvo. Šarić je 2005. godine tražio srpski pasoš, a dobio ga je od policije koju je tada vodio DSS-ov ministar Dragan Jočić. Božović očekuje da će se i to ispitati i naglašava da postoji jaka politička volja da se slučaj Šarić reši

"Ne mogu da zamislim činjenicu da bilo ko iz vlade može da štiti odbreglog narko bosa...to ne bi bilo razlog da takva vlada padne već da neko takav za to mora krivično da odgovara jer se radi o ozbiljnom i teškom krivičnom delu", navodi Božović.

Novinar "Blica" Vuk Cvijić smatra da je slučaj Šarić višestruko komplikovan i da bi želja domaćih vlasti da ga uhapse mogla da bude prevelik zalogaj.

"Prema podacima koji su nam za sada dostupne njegovo sklanjanje i informacije na osnovu kojih se on sklonio nisu dazile iz Srbije i iz srpskih službi tako da je veliko pitanje i da je sve idealno koliko će taj rezultat biti moguć", kaže Cvijić.

Poslednjih dana spekuliše se i da je Darko Šparić lociran u nekoj od zemalja regiona. Međutim, Cvijić u to ne veruje, jer bi takav način upozoravanja Šarića da beži, po njemu, bio naivan. Takve izjave on tumači kao postojanje političke volje da se Šarić nađe iza rešetaka.

2024 © - Vesti online