Utorak 08.01.2013.
15:50
telegraf.rs

Trg republike menja ime u Pozorišni trg?

Trg republike u Beogradu
 

Grupa pozorišnih umetnika, na čelu sa teatrologom Milovanom Zdravkovićem, uputila je Komisiji ovaj predlog tokom novogodišnjih praznika. U dopisu koji su umetnici poslali, a koji su prenele “Večernje novosti”, navodi se da se značajna pozorišta svuda u svetu najčešće nalaze na trgovima u centru grada i za njih uređenom prostornom ambijentu. Primer je Boljšoj teatar u Moskvi i Bečka državna opera, koji se, kao i najstariji srpski teatar – Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, nalaze u srcu grada, na Pozorišnom trgu.

- Narodno pozorište u Beogradu, nažalost, nema tu sreću. Činjenica je da se nalazi u jezgru grada, ali nema sređen i osmišljen urbanistički ambijent. Sa dve strane pozorište je okovano parkinzima, a s druge dve prometnim saobraćajnicama Vasine i Francuske ulice. Od 1945. godine ne poseduje ni svoj trg: političkom voljom dotadašnji Pozorišni trg postaje Trg republike, a političkim previranjima krajem prošlog veka za neke postaje Trg slobode – ističe Zdravković.

Sanja Marković iz Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova potvrdila je za Telegraf da je inicijativa stigla pred ovo telo i objasnila postupak kojim bi ime trga moglo biti promenjeno.

- Inicijativa će biti na dnevnom redu prve sledeće sednice Komisije, pa će članovi o njoj raspravljati. Ne postoji zakonski rok kada će Komisija ponovo zasedati, jer to zavisi i od drugih pristiglih predloga, ali je najverovatnije da će ta odluka biti doneta već do kraja ovog meseca – objasnila nam je Markovićeva.

2024 © - Vesti online