Utorak 08.01.2013.
08:51
Beta, Politika

Samo što je postao Rus, Depardje dobio zanimljivu ponudu

"Zemljaci": Žerar Depardje u srdačnom razgovoru sa Vladimirom Putinom
 

Depardje je odbio ovu ponudu, lakonski odgovorivši daje on već sada "ministar kulture celoga sveta". To je samo jedno u nizu bizarnosti koje se iz dana u dan pletu povodom odluke Žerara Depardjea da uzme ruski pasoš.

"I dalje sam Francuz"

Glumac Žerar Depardije izjavio
je da je Francuz, iako ima ruski pasoš.

"Imam ruski pasoš, ali ja sam Francuz...", rekao je Depardije
francuskoj televiziji Ekip 21 i negirao da je prihvatio novi pasoš da bi izbegao plaćanje poreza.

Da sam hteo da izbegnem porez, to bih odavno uradio. Neki su otišli pre 20 godina. Na spisku 50 najpopularnijih Francuza, možda njih 20 su u Francuskoj, a ostali 30 su otišli", rekao je Depardije.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je 3. januara rusko državljanstvo francuskom glumcu Žeraru Depardjeu (63), koji je nedavno zapretio da će se odreći francuskog pasoša zbog povećanja poreza za najbogatije Francuze.

Depardje, jedan od najbolje plaćenih francuskih glumaca, odnedavno živi u Nešinu, belgijskom mestu nedaleko do granice sa Francuskom kako bi izbegao plaćanje poreza u svojoj zemlji.

Francuske vlasti planiraju da 2013. uvedu porez od 75 odsto za bogate čiji su godišnji prihodi veći od milion evra. Kada je Depardje najavio da se seli u Belgiju, francuski premijer Žan-Mark Ero je to nazvao žalosnim postupkom. Depardje mu je na to odgovorio pismom napisanim u gnevnom tonu.

Nakon Depardjea, i Brižit Bardo je najavila da je voljna da uzme ruski pasoš, piše Politika. Ali, nju ne brinu porezi, već odnos Francuske prema životinjama čiji je ona zaštitnik već dugo.

Ipak na sud zbog pijanstva

Francusko pravosuđe odbilo je zahtev glumca, koji je sutra pozvan na saslušanje zbog vožnje u pijanom stanju, da se to saslušanje odloži. Depardjeov advokat Erik de Komon je rekao Frans presu da je neizvesno prisustvo Depardjea u Palati pravde zbog tužbe da je krajem novembra vozio u Parizu u pijanom stanju.

2024 © - Vesti online