Ponedeljak 07.01.2013.
20:05
24sata.info

U Pacifiku snimljena mitska lignja!

Usnimljena džinovska lignja Arhiteutis
 

Naučnici i japanska i američka televizija objavili su u ponedeljak da su prvi put snimili orijašku lignju u Tihom okeanu na dubini od 900 m.

Srebrnastu mitsku životinju, ukupne dužine oko osam metara, snimila je ekipa japanskog Državnog prirodnjačkog muzeja 10. jula 2012. u saradnji s japanskom javnom televizijom NHK i specijaliziranom mrežom Discovery Channel.
Orijašku lignju, koje je naučno ime Arhiteutis, otkrila je ekipa za podvodno snimanje petnaestak kilometara istočno od ostrva Čičija, na severu Tihog okeana.

Podmornica s troje stručnjaka, među kojima je bio Cunemi Kubodera iz japanskog muzeja, pratila je ogromnu životinju do dubine od 900 metara, nakon čega je lignja nestala u morskim dubinama.

NHK je objavio snimke lignje čija se dužina samog tela, bez krakova, procenjuje na tri metra, a ukupna dužina na "osam metara, pri čemu joj nedostaju dva najveća kraka", rekao je Kubodera. On nije mogao da kaže ništa o uzroku njenog telesnog oštećenja, rekao je kako je ovo prvi put da je lignja takve veličine snimljena u njenom prirodnoj okolini, piše Rtl.

Kubodera je još 2006. snimio jednu orijašku lignju, ali iz broda, pošto je 'čudovište' uspeo da namami na površinu.

2024 © - Vesti online