Sreda 10.02.2010.
12:50
Vestionline

Štrajkovi paralisali Grčku

Potresi u Grčkoj: nezadovoljni radnici

Grčki sindikati protive se zamrzavanju plata u javnom sektoru i predloženim poreskim reformama koje, smatraju oni, idu na ruku bogatima. Kritikuju i reformu fiskalnog i penzionog sistema.

Zatvorene su javne službe i škole, bolnice će primati samo hitne slučajeve a prizemljeni su i avioni nacionalnog avioprevoznika "Olimpik erlajnza".

"Protivimo se zamrzavanju plata. Borićemo se protiv toga", "Vladinim merama je predviđeno smanjenje penzija za 15 odsto. Nismo za to", komentari su demonstarnata iz Atine.

Štrajk taksista

 

Taksisti u Grčkoj, na poziv svojih sindikata, u četvrtak će stupiti u 24-časovni štrajk, čime će se nastaviti već započete obustave rada u ovoj zemlji.Štrajk će početi u pet časova i trajaće do pet sati u petak, prenosi agencija ANA, napominjući da će taksisti sa područja Atine svoje neslaganje sa vladinom politikom izraziti okupljanjem u centru grčke prestonice.

U Atini se ističe da je današnji štrajk početak serija masovnih obustava rada. Iz javnog sektora ADEDI rečeno je da će se njegovi članovi pridružiti štrajku zaposlenih u privatnom sektoru, zakazanom za 24. februar, kao i da će sami ponovo izaći na ulice u martu.

Štrajkom su posebno pogođeni strani turisti koji ne mogu da napuste Grčku zbog štrajka u "Olimik ervejzu". "Moram da rezervišem drugi let za Kanadu pa ću ostati u Grčkoj 36 sati. Moram da platim dodatno prenoćište". "Veoma sam uznemiren. U avioprevozniku su znali da je let otkazan ali me nisu obavestili", komenatri su stranih turista.

EU spremna da pomogne Grčkoj

Lideri članica Evropske unije su se u principu dogovorili da finansijski pomognu Grčkoj, koja je suočena s velikim budžetskim deficitom i ogromnim dugovima, i razmatraju konkretne oblike ukazivanja pomoći, najavio je predstavnik nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske partije Mihael Majster.

Majster je izjavio agenciji Blumberg da bi moglo biti reči o finansijskoj pomoći na dvostranoj osnovi ili finansijskom paketu uz učešće nekoliko zemalja. Prema drugim izvorima, razmatra se odobravanje kreditnih garancija Grčkoj.

Ukoliko bi ta pomoć bila realizovana, to bi bilo prvi put u 11-godišnjoj istoriji zone evra da se nekoj od članica odobravaju krediti, podsetila je agencija Rojters.

Pred sutrašnji ekonomski samit Evropske Unije u Briselu, grčki premijer Jorgos Papandreu sastaje se u Parizu sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Šef grčke vlade kaže da je prvi zadatak pronalaženje rešenja kako bi se spasila grčka ekonomija i zaštitila srednja klasa i najsiromašniji Grci, kao i smanjio dug.

Nacrt reformi zarada

Ministar finansija Jorgos Papakonstantinu izneo je nacrt reformi zarada u javnom sektoru i poreza kao deo vladinog ekonomskog plana za smanjivanje alarmantnog budžetskog deficita od 12,5 odsto i izvlačenja zemlje iz finansijske krize.

"Svi moraju da daju doprinos naporima za spasavanjem naše ekonomije. Moraju se kontrolisati zarade u javnom sektoru i obezbediti da teret krize bude ravnomerno raspoređen među radnicima. Stoga će vlada učiniti sve da fiskalne reforme ne pogodine najviše Grke sa nižim prihodima pa zato otvaramo nove puteve razvoja zemlje", rekao je Jorgos Papakonstantinu.

Istovremeno, ministar rada je predstavio reformu gotovo bankrotiranog penzionog sistema čime je predviđeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju i zabrana prevremenog penzionisanja.

Zvaničnici u Evropskoj Uniji i berze širom sveta pažljivo prate zbivanja u Grčkoj i posledice po evrozonu. I najmanji znak da grčka vlada posustaje pod pritiskom štrajkača mogao bi da pokrene novi talas prodaje evra na svetskim berzama, koje su zabrinute finansijskom situacijom u nekoliko evropskih zemalja, pre svega u Španiji, Portugalu i Irskoj.

Kriza u Grčkoj izazvala je i ozbiljan potres u EU, gde još nema saglasnosti o tome kako i u kolikoj meri pomoći vladi u Atini da zemlju izvede na put oporavka.

2024 © - Vesti online