Ponedeljak 07.01.2013.
17:33
Srna

Vanredno stanje u Rusiji zbog vukova

Vukovi umesto zečeva počeli da jedu jelene
 

Zvaničnici kažu da će specijalni lovački odredi loviti vukove u periodu od tri meseca, počevši od 15. januara. Najuspešniji lovci u regionu Jakutija dobiće nagrade.

Stručnjaci smatraju da su vukovi migrirali zbog nedovoljno zečeva u oblastima u kojima inače žive. Čopori vukova premestili su se sa svog planinskog terena i gustih šuma u centralni deo Sake, gde love jelene. Stigli su i izveštaji o sve češćim napadima na stoku, ali se ne pominje da je bilo napada na ljude.

Sezona lova na vukove produžena je na čitavu godinu, kako bi se populacija ovih životinja u regionu spustila na 500, pošto je procenjeno da je to optimalan broj. Procenjuje se da trenutno u ovoj oblasti živi 3.500 vukova, preneo je BBC.

Lovci koji ubiju najviše vukova dobiće novčanu nagradu "sa šest cifri". Suma od 100.000 rubalja (3.280 dolara) ima veliku vrednost u ovom teško pristupačnom i nerazvijenom regionu.

Vanredno stanje proglasio je predsednik Sake Jegor Borisov, koji je čuo mnogo priča o napadima vukova kada je obišao nekoliko sela, objavljeno je na njegovom veb sajtu.

Lokalno Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su vukovi ubili 16.111 jelena u 2012. godini, što je povećanje za 4,3 odsto u odnosu na 2011. godinu. To znači da su vukovi pričinili materijalnu štetu od pet miliona dolara, pošto jedan jelen vredi oko 330 dolara.

2024 © - Vesti online