Ponedeljak 07.01.2013.
06:42
J. L. Petković - Vesti

Gamzigrad i Rimljani na telefonu

Rade Milić, arheolog Centra za urbani razvoj
 

U Srbiji i regionu počinje neobična promocija rimskog i vizantijskog kulturnog nasleđa, uz pomoć nove tehnologije.
- Uz pomoć tehnologije "proširene stvarnosti" predstaviće se rimsko i vizantijsko nasleđe Srbije, zajedno sa istorijskim nasleđem zemalja u regionu - Italije, Slovenije i Hrvatske. Prva interaktivna tabla biće postavljena u Beogradu, na području Savamale na kojoj će biti predstavljen arheološki lokalitet Feliks Romulijana - Gamzigrad kod Zaječara. Pomoću nove tehnologije posetioci će moći da u karakterističnom ambijentu virtuelno dožive antičke likove i građevine u prostoru ispred sebe.


Zbog čega je važan ovaj projekat?
- Ideja je da se promoviše baština antičkog i vizantijskog perioda našeg prostora i unapredi turistička ponuda u regionu. "Proširena stvarnost" je tehnologija koja kombinuje informacije iz stvarnosti sa digitalnim elementima i prikazuje je na displeju telefona ili ekranu tablet računara. Pored postojećeg prostora, dočarava se i ambijent određenog istorijskog perioda. Prosto rečeno, svako ko okrene telefon u pravcu interaktivne table moći će da na svom displeju vidi kako je taj lokalitet izgledao u prošlosti, u svom punom sjaju, dok će se na displeju pojaviti avatar koji će objašnjavati detalje tog lokaliteta.


Kako će to funkcionisati?
- Sve što je potrebno je aplikacija za tablet i smart telefone. U Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji će biti postavljeno 12 interaktivnih tabli. Na osnovu iskustava iz prve stalne muzejske postavke koja koristi ovu tehnologiju, u kući Kralja Petra I Karadorđevića, pokazalo se da ova tehnologija izaziva veliko interesovanje.


Šta je vaš cilj?
- Cilj je da se promoviše i međusobni uticaj istoka i zapada, kao osnove našeg kulturnog identiteta. Projekat je pokrenuo Centar za urbani razvoj iz Beograda, a Evropska komisija je ovo prepoznala kao idealno za promociju i afirmaciju kulturnog nasleđa.

2024 © - Vesti online