Nedelja 06.01.2013.
06:20
Beta

Mitropolit Jovan podržao poziv Gotovine

Mitropolit Jovan podržao apel Ante Gotovine da se Srbi vrate u Hrvatsku
 

Upitan o pozivu Ante Gotovine Srbima da se vrate u Hrvatsku, mitroplit Jovan je rekao da je to "sasvim ispravno".

"Mislim da je to sasvim ispravno i Evropska unija bi morala da pomogne da se sve izbeglice, bez obzira o kojoj se nacionalnosti radi, vrate u svoj dom, u svoj zavičaj, da organizuju život, da mirno i srećno žive, jer je plemenito da čovek bude u kući u kojoj je rođen", rekao je mitropolit SPC u intervjuu koji je zagrebački dnevnik danas objavio na svojim internet stranicama.

Ante Gotovina

Na pitanje kako je doživeo poruke Ante Gotovine posle oslobađajuće presude za zločine u akciji "Oluja" u Haškom tribunala, on je odgovorio kao "vrlo miroljubive".

"Verovatno ga je to iskustvo koje je proživeo motivisalo da se bori za ono što je dobro i plemenito", izjavio je najviši predstavnik SPC u Hrvatskoj.

Mitropolit je potvrdio da se na nedavnom prijemu kod predsednika Hrvatske Ive Josipovića sreo sa Gotovinom koji mu je, kako je rekao, pružio ruku.

"Zaista smo se srdačno pozdravili. I bilo mi je drago da progovorim koju reč s njim, bez obzira na situaciju, na to što se dogodilo, jer prvostepena presuda bila je šokantna, bez obzira na to je li bila s argumentima ili bez njih. To je stvar suda. Oni imaju razloge za i protiv, ali je bilo šokantno da je prva presuda bila tako visoka, a druga da nije kriv", dodao je mitropolit Jovan.

On se zapitao zašto je Gotovina "prvi put morao da doživi takav stres" i dodao da se "postavlja pitanje ozbiljnosti koliko se određene činjenice uzimaju u obzir za i protiv".

Na pitanje o eventualnoj poseti pape Benedikta XVI na proslavi Milanskog edikta 2013. godine u Nišu, mitropolit Jovan je odgovorio da je više puta govorio da bi "bilo korisno da papa dođe u Srbiju, pre svega da poseti svoje vernike".

"Ne znam zašto bi to bilo tako veliki problem. Ali imate ekstremnih ljudi koji ne poznaju ni istoriju ni teologiju, ali se žele prikazati kao strogi pravoslavci, 'zeloti', prosipaju reči ne gledajući praktičnu stranu koliko bi se poboljšala situacija", zaključio je mitropolit.

On je dodao da se pravoslavni obredi u Sloveniji služe u katoličkim crkvama, što je velika pomoć kojom je Katolička crkva izašla u susret SPC.

2024 © - Vesti online