Subota 05.01.2013.
18:21
Beta

ATP dozvolio sudijama primenu pravila 25 sekundi

Nema više mnogo tapkanja lopticom - Nole

Mnogi teniseri prilikom servisa koriste više vremena od dozvoljenih 25 sekundi. Neki dugo udaraju lopticom o tlo pre prvog servisa, neki popravljaju opremu, a nekima treba dugo da izaberu dve loptice kojima će servirati u poenu.

Zbog toga su čelnici ATP odlučili da sudije već na prvim turnirima u godini, Dohi i Brizbejnu, počnu ozbiljno da primenjuju pravila kako bi sprečili duge pauze između servisa i poena.

"To je u stvari isto, staro pravilo od 25 sekundi. Samo smo dali sudijama mogućnost da primene pravilo. Tokom prve nedelje na turnirima pomagali smo i savetovali tenisere, govoreći im da moraju da ubrzaju pripreme, ali smo ih upozorili da će biti kažnjeni ako prekrše to pravilo", rekao je jedan od čelnika ATP-a Tomas Karlberg.

Na turniru u Dohi do petka, sudije su 36 puta opomenule i kaznile tenisere zbog kršenja pravila, a mnogo puta to se dogodilo i na turniru u Brizbejnu.

Španac Giljermo Garsija-Lopez i Kipranin Markos Bagdatis su zbog kršenja pravila 25 sekundi upozoreni, pa kažnjeni gubitkom prvog servisa. Mnogi od njih bili su upozoreni, među kojima i Britanac Endi Marej na turniru u Brizbejnu i Francuz Gael Monfis u Dohi.

Monfis je u nekoliko navrata razgovarao sa sudijom zbog opomena i rekao mu da "neće biti zadovoljan ako izgubi prvi servis".

"Pala mi je koncentracija... Ako sam i koristio više vremena, to je zato što sam morao da osušim ruke. To, u stvari, nije prekršaj. Posle toga teško sam uspeo da se koncentrišem na meč", rekao je Monfis.

Čelnici ATP-a kažu da su se navijači često bunili zbog duge pauze između servisa, što je nekim teniserima postala navika. Prošlogodišnje finale Australijan opena između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala trajalo je pet sati i 53 minuta, a u ATP smatraju da bi taj meč možda kraće trajao da su obojica poštovali pravilo 25 sekundi. Prvi teniser sveta je u tom maratonskom meču pobedio rezultatom 3:2.

2024 © - Vesti online