Nedelja 06.01.2013.
01:10
Ž. Marković - Vesti

Manite se svađa, čuvajte Srpsku!

NAJVAŽNIJE JEDINSTVO SRBA: Radovan Karadžić

Informacije o žestokom sukobu Milorada Dodika i Mladena Bosića očigledno su doprle do Haga, pa je Karadžić preko posrednika i nekih medija u Banjaluci poručio da SNSD i SDS nikako ne bi smele da svoje razmirice iz RS prenesu na rad u zajedničkim organima.
 

"Sukobi između SNSD-a i SDS-a u okviru unutrašnjih odnosa u Srpskoj su, prema Karadžićevom mišljenju, čak i poželjni budući da, kako kaže, samo jaka opozicija može da donese napredak u demokratskom i svakom drugom kapacitetu RS. S druge strane, ove stranke svoje političke razmirice iz RS nikako ne bi smele da prenesu i u zajedničke organe BiH, budući da od njihovog jedinstvenog nastupa zavisi stabilnost Srpske", preneo je Karadžićev stav izvor iz Haškog tribunala.

Dodik spušta loptu


Izvor "Vesti" blizak vrhu SNSD-a tvrdi da je i Milorad Dodik shvatio da je u dobroj meri preterao kada je izrekao niz optužbi na račun SDS-a.


- Efektan i oštar Bosićev odgovor malo ga je poremetio, pa je odlučio da spusti loptu. Osim toga, Dodik je shvatio da se prilično zaleteo i kad je u pitanju napad na BN televiziju, ali prozivke na račun ove medijske kuće imaju i mnogo dublju pozadinu koja ima veze i s nekim ljudima iz njegovog okruženja - kaže naš izvor.

Karadžić ocenjuje da se i u budućnosti mogu očekivati brojne krize i pritisci, pre svega inicirani od strane Bošnjaka, koji će ići u smeru ustavne prekompozicije BiH na štetu srpskog naroda.


- Ukoliko Srbi ostanu jedinstveni i čvrsti u stavu da odbrane Srpsku, Karadžić smatra da bilo kakva inicijativa na njihovu štetu, ma od koga dolazila, nema šansi za uspeh. Odbrana i očuvanje Republike Srpske je, prema Karadžićevim rečima, sveti zavet koji obavezuje sve Srbe, bez obzira na to gde žive - reči su izvora iz Haga.


Da sukob između SNSD-a i SDS-a nikako nije dobar za RS i njene interese, ocenjuju i pojedini analitičari i intelektualci. Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković tvrdi da bi raskid saradnje dve partije u Sarajevu bio poguban po obe strane, a istovremeno bi se potvrdili da su im, i jednima i drugima, stranački interesi iznad nacionalnih.


Tenzije je pokušao da smiri i sam Milorad Dodik. On je novinarima izjavio da svi u Srpskoj treba da se okupe i očuvaju njenu stabilnost. Budući da je sukob između njega i SDS-a izbio zbog prozivki u vezi sa borbom protiv kriminala i korupcije, Dodik je pozvao stranku Mladena Bosića da, ako ima konkretna saznanja o korupciji, sve prijavi nadležnim institucijama.

Lažne optužbe


Demokratska partija (DP) Dragana Čavića ocenila je da predsednik Republike Srpske Milorada Dodika deli građane optužbama na račun opozicije i izmišljanjem stranih plaćenika i domaćih izdajnika.


"Umesto da izražava državno jedinstvo, on izražava državno nejedinstvo koje sam u kontinuitetu proizvodi lažima i optužbama na račun opozicije i izmišljanjem stranih plaćenika i domaćih izdajnika u redovima onih koji ga s pravom kritikuju", piše u saopštenju opozicione DP.

2024 © - Vesti online