Utorak 09.02.2010.
22:02
Tanjug

Razgovori s MMF-om na nivou tehničkih eksperata

Prvi sastanak delegacije MMF-a i srpskih zvaničnika u 2010. godini
 

U četvrtak, 11. februara, delegacija MMF-a koju predvodi šef Misije Albert Jeger, razgovaraće sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem o sprovođenju reformi penzionog sistema, rečeno je u kabinetu potpredsednika Vlade.

Jelašić umereni optimista

Guverner Jelašić izjavio je da je umereni optimista, da će Srbija i ovoga puta uspešno završiti pregovore sa MMF-om, ističući da je pred svake pregovore sa tom finansijskom institucijom u poslednjih devet godina bilo stvari koje je vlada preuzela da uradi, ali ipak to nije učinila.

Održavanjem plenarne sednice u NBS su u utorak počeli zvanični razgovori delegacija MMF-a i Vlade Srbije o trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana, koji će trajati sve do 23. februara.

Osim Jegera, u razgovorima su učestvovali stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik, potpredsednici Vlade Srbije Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, ministri za finansije Diana Dragutinović i za energetiku Petar Škundrić, guverner NBS Radovan Jelašić i viceguverneri Ana Gligorijević, Mira Erić-Jović i Bojan Marković.

Posle plenarne sednice, premijer Mirko Cvetković i ministarka Dragutinović imali su u Vladi Srbije odvojene razgovore s Misijom MMF-a, u kojem je potvrđeno da se svi elementi kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom u potpunosti sprovode.

MMF: Srbija bolja od zemalja istočne Evrope

Predstavnici MMF-a su konstantovali da su u Srbiji u 2009. godini merama Vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i da je naša zemlja prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima nego zemlje istočne Evrope.

Guverner Jelašić je istakao da će glavne teme treće revizije kreditnog aranžmana sa MMF-om biti smanjenje izdataka za plate i penzije u budžetu, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje investicione klime i monetarna politika.

On je podsetio da se ne radi samo o reviziji aranžmana već i o sagledavanju šire makroekonomske situacije u Srbiji i preneo da je ono što bi, prema sugestijama MMF-a, Srbija trebalo da uradi su: više investicija i manje potrošnje, veća proizvodnja razmenjivih dobara i veći izvoz, zatim veći udeo dinara, a manje evra, u finansijskim transakcijama.

Jelašić je ukazao da Srbija ostaje pri stavu da treću tranšu kredita od MMF-a u iznosu od 350 miliona evra povuče u maju ove godine, ukoliko ova revizija aranžmana bude uspešno završena.

Guverner je napomenuo da će time Srbija dostići 300 odsto kvote u MMF-u posle čega se na sredstva te finansijske institucije plaća veća kamata, tako da bi trebalo uraditi sve da posle toga ne bude dodatnog povlačenja sredstava.

2024 © - Vesti online