Utorak 09.02.2010.
21:11
Vestionline

MUP: Albanci dobijaju srpski pasoš, ali uz proveru

Tražena roba među Šiptarima: Srpski biometrijski pasoš
 

Ranije je, naime, prema pisanju prištinskih medija, objavljeno da žitelji Kosova, osim što plaćaju velike svote novca za pasoš, i do 5.000 evra, prinuđeni su da odjave boravište sa Kosova i Metohije i adresu prijave u užoj Srbiji.

U MUP-u je rečeno da nadležni u Ministarstvu pre izdavanja pasoša obvaljaju ozbiljne terenske provere osoba koje traže promenu prebivališta u cilju dobijanja pasoša, kao i da u tom procesu do sada nije bilo zlouptoreba.

Viznom liberalizacijom i odlukom kojom gradjani Srbije nakon skoro dve decenije mogu da putuju bez viza u zemlje EU nisu obuhvaćeni oni koji žive na Kosovu i Metohiji. Oni pasoše dobijaju u Koordinacionoj upravi u Beogradu i za njih vizna liberalizacija ne važi.

Srbija je i “njihova“ država

U MUP-u nisu isključili mogućnost želje i namere pojedinih gradjana Kosova i Metohije da, fiktivnim prebacivanjem prebivališta, obezbede sebi pasoš Srbije kako bi po Evropi putovali bez viza, ali odbacuju mogućnost da tako nešto može da promakne pri odobravanju zahteva.
 

Albanci dobijaju pasoše Srbije samo ako se dokaže da promena prebivališta opravdana ili ako je u pitanju sklapanje braka i da se zahtev bezuslovno odbacuje ako se na bilo koji način dokaže da je fiktivan, saopšteno je u MUP-u.
 

"Smatramo da za sve građane treba da važi vizna liberalizacija. I bez obzira na žestoku propagandu albanskih lidera, raduje nas što i Albanci žele naše pasoše jer time potvrdjuju da je Srbija njihova država", naveli su predstavnici MUP-a.

U MUP-u podsećaju da su Albanci sa Kosova i Metohije ravnopravni građani Srbije i da imaju prava na srpski pasoš.

"Do sada je 970 Albanaca podnelo zahtev za dobijanje pasoša u Koordinacionoj upravi u Beogradu od čega je odobreno 800 zahteva", saopštili su u MUP-u i ukazali da unutrašnjom kontrolom sprovedenom više puta tokom 2009. godine, nije utvrđeno da su postojale bilo kakve zloupotrbe pri njihovom izdavanju.

U MUP-u podsećaju da su se Albanci čak žalili pripadnicima međunarodne zajednice da su u neravnopravnom položaju zbog broja odbijenih zahteva.

2024 © - Vesti online