Petak 04.01.2013.
11:29
rts.rs

Izrael zabranio premršave manekenke

Mršavost nije u modi, a u Izraelu je zakonom zabranjene da se anoreksične manekenke pojavljuju na modnim pistama

Mršavost nije više „in" u modnoj industriji u Izraelu, jer je prvog dana 2013. godine stupio na snagu zakon kojim se reklamiranje zabranjuje manekenkama koje nemaju dovoljno kilograma.

Zakon koji je parlament odobrio u martu zahteva da manekenke imaju indeks telesne mase najmanje 18,5. To se smatra minimumom za zdravu osobu. Sve češće pojave poremećaja u ishrani u izraelskom društvu, posebno među mladim devojkama, podstakle su dvoje članova Likuda (najveće tamošnje partije desnog centra) da predlože nacrt zakona kojim bi se sprečilo da modna idustrija populariše nezdrav izgled ženskih tela, podsećaju izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da oko 125.000 žena u Izraelu pati od poremećaja u ishrani. Međutim, poznavaoci prilika kažu da je reč o problemu o kojem se ne govori i da je takvih osoba čak oko pola miliona.

Fenomen zahteva posebnu brigu zbog toga što pogađa, pre svega, mlade ljude.

Na osnovu zakona, oni koji digitalno menjaju fotografije kako bi „odstranili" neželjene kilograme manekenkama, moraju jasno da označe rezultat kako bi se stavilo do znanja da je u pitanju Fotošopu.

Cilj je da devojke koje to gledaju znaju da nije tako u stvarnosti i da se to ne može postići dijetom.

2024 © - Vesti online