Petak 04.01.2013.
11:04
Večernje novosti, Novi magazin

Trećina vojnika bez uniforme

Za narednu deceniju previđeno je da polovinu Vojske Srbije čine profesionalni vojnici, dok se planira smanjenje civila
 

Najveći deo platnog spiska civila u Ministarstvu čine zaposleni u vojnom zdravstvu i administraciji, ali svoje plate zarađuju i u naučnim ustanovama, remontnim zavodima, izdavačkoj i medijskoj delatnosti.

Prosečna plata civila u sistemu odbrane je oko 50.000 dinara. Najniže zarade imaju vojni nameštenici, samo sa osnovnom školom, koji primaju nešto više od 22.000 dinara. Prosečna plata doktora nauka, zaposlenog u Ministarstvu odbrane je oko 80.000 dinara. Reč je o zaradama, u čije iznose nisu uračunati različiti dodaci koje primaju zaposleni u sistemu odbrane.

Srbija po "norveškom modelu"

Dugoročni plan razvoja sistema odbrane do 2020. predvideo je da stroj Vojske sledeće decenije broji u miru 30.000 pripadnika. Gotovo polovinu činiće profesionalni vojnici, trećina će biti oficiri i podoficiri, dok će ostatak popuniti civili. Ova šema odgovara tzv. norveškom modelu organizacije kadra.

"Samo na VMA, osim lekara, koji imaju status sanitetskih oficira, radi i gotovo 1.500 sestara i medicinskih tehničara," objašnjavaju za Večernje novosti u Vojsci Srbije. "Civili su i osnovni kadar u ostalim granama vojnog zdravstva, ali i vojnim naučnoistraživačkim ustanovama. Veliki broj njih obavlja tehničke, zanatske i poslove vojne administracije."

Civili u sistemu odbrane, prema zakonu o vojsci, imaju dvojak status. Svoj posao obavljaju kao vojni službenici, kojima je potrebna diploma više škole ili fakulteta i kojih je na kadrovskim listama oko 8.000. Drugu kategoriju čine vojni nameštenici. Ova grupa zaposlenih u sistemu odbrane obuhvata najširi krug osoblja za čija radna mesta je dovoljna srednja stručna sprema i kojih je oko 1.500.

U Vojsci Srbije kažu da je broj civilnih lica poslednjih godina prilagođen sadašnjem obimu i zadacima sistema odbrane. Nedostaju, međutim, stručnjaci za složena istraživanja u vojnonaučnim ustanovama. Njihovim primanjem u radni odnos bila bi popunjena rupa, nastala posle napuštanja vojske velikog broja školovanih ljudi tokom krize devedesetih godina.

2024 © - Vesti online