Četvrtak 03.01.2013.
16:51
Beta

"Srbiji trebaju traktori: Izgradićemo novu fabriku"

"Ali ne trebaju nam stari modeli koje danas proizvode IMT i IMR"

"Srbiji trebaju traktori. Ali nam ne trebaju stari modeli koje danas proizvode IMT i IMR, firme koje su opterećene dugovima i koje imaju staru opremu", rekao je ministar novinarima prilikom posete zemunskoj fabrici "Stan tehnolodzis" u koju se dovezao "fijatom 500L", proizvedenim u Kragujevcu.

Dinkić je precizirao da se rade projekti izgradnje nove fabrike poljoprivrednih mašina u koji bi bili probačeni radnici IMT i IMR i oprema koja se moze upotrebiti, ali bi, kako je istakao, veći deo nove fabrike činila nova oprema.

"Ta fabrika ne bi proizvodila samo traktore, već i kombajne koje je nekada radio Zmaj, kao i druge, priključne poljoprivredne mašine", rekao je ministar i istako da bi se prozvodili traktori i mašine u segmentu koje tržište trazi, tako da bi, novi IMT traktor imao motor američke firme "Džon Dir" i bio bi jedan od najsavtremenijih na
tržištu.

"Ideja je da pokušamo da se ti traktori ne prodaju samo u Srbiji i regionu, nego da se izvoze i u čitav svet. Krenuće se prvo sa kapacitetom koji neće biti previše ambiciozan, a ako tržiste potvrdi našu ideju, onda ćemo to širiti", rekao je ministar i dodao da je ideja da se vidi koje fabrike koje su nekada bile giganti, a onda propale, imaju tržište i da država u njih investira i kupi novu opremu kako bi bile konkurentnije i mogle da zapošljavaju bez subvencija države.

"U Srbiji u resturukturanju ima 175 preduzeća i ako bi se njima bavili na isti način kao do sada, za godinu i po sva bi otišla u stečaj. To nam nije cilj", rekao je ministar finasija i privrede Mlađan Dinkić.

2024 © - Vesti online