Četvrtak 03.01.2013.
18:04
Jutarnji list, Beta

Anonimusi Vladi Hrvatske: Dosta ste krali!


Na udaru hakera - Vlada Hrvatske: Anonimusi ne praštaju
 

Kako navode mediji u Hrvatskoj reč je o osveti zbog stupanja na snagu novog krivičnog zakona, koji predviđa zatvorsku kaznu do tri godine, za neovlašćen pristup računarskom sistemu ili podacima, kao i za ometanje rada sistema, oštećenje podataka, neovlašćeno presretanje računarskih podataka.

Takođe, razlog za obaranje sajta Vlade mogla bi da bude nova uredba Vlade po kojem su državni funkcioneri dobili povećanje plata, i pored najava o merama štednje.


Naime, na prvoj ovogodišnjoj sednici Vlada je predložila povećanje koeficijenta za obračun plata direktora zavoda za zdravstveno i penziono osiguranje i njihovim zamenicima i pomoćnicima koji će dobiti status državnih funkcionera.

Hrvatski "Anonimusi" najavili "obračun" s bankama

Anonimusi su pre pre nekoliko sedmica napali stranice Karlovačke i Samoborske banke i tada najavili "obračun" s drugim bankama u Hrvatskoj.

Oni su napali i veb sajt predsednika Hrvatske Ive Josipovića zbog njegovog zalaganja za autorska prava, ministarstva spoljnih poslova, Hrvatske biskupske konferencije i Torcide - udruženja navijača splitskog FK Hajduk.

Taj status, pa samim tim i platu veću za oko 20 odsto dobiće i direktor Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Po podacima hrvatskih medija, čelnici tih ustanova imaće neto platu do 16.000 kuna (oko 2.110 evra). Prosečna plata u Hrvatskoj iznosi oko 5.487 kuna (725 evra).

Status državnog funkcionera dobiće i predsednik Saveta za nacionalne manjine.

Ministar rada Mirando Mrsić obrazložio je povećanje plata i usklađivanje statusa funkcionera pre svega povećanjem obima poslova u predstojećim reformama i obavezama povezanim sa stupanjem Hrvatske u EU sredinom ove godine.

2024 © - Vesti online