Četvrtak 03.01.2013.
15:48
Večernji.hr

Ameri vršili tajne probe "cunami bombe"

Foto: Arhiva
 

Takve bombe, koje bi pomoću podvodnih eksplozija pokretale masovne plimne talase, testirane su u vodama oko Nove Kaledonije i Ouklanda, a britanski Telegraf piše da su pokazale da je serija od 10 velikih eksplozija potencijalno mogla da stvori 10-metarski cunami sposoban za uništenje manjeg priobalnog grada.

Tajna operacija vođena je pod kodnim nazivom "Projekt pečat", a pokrenuta je u junu 1944. nakon što je američki mornarički časnik EA Gibson primetio da operacije s eksplozivom u Tihom okeanu ponekad proizvode veliki talas. Tada je počelo testiranje uređaja za uništenje koji bi moglo da parira nuklearnoj bombi. Planovi ovog testiranja, u kojem je eksplodiralo oko 3700 bombi, izašli su na videlo nakon što je novozelandski reditelj Rej Varu počeo da ''kopati'' po vojnim datotekama zakopanim u nacionalnoj arhivi.

– Pretpostavljam da bi, u slučaju da atomska bomba nije radila, vojska upotrebila ''cunami bombe'' – kazao je Varu ne skrivajući oduševljenje idejom razvoja oružja za masovno uništenje na temelju cunamija.

Istako je da je ispitivanje bilo pozitivno, ali je projekt svejedno završio u arhivi početkom 1945. Novozelandske vlasti su nastavile da pišu izveštaje o pokušajima sve do 1950. godine kada su stručnjaci zaključili da eksplozije nisu bili dovoljno snažne i da bi uspešna ''cunami bomba'' zahtevala oko dva miliona kilograma eksploziva raspoređenih na oko pet milja od obale.

2024 © - Vesti online