Petak 04.01.2013.
08:00
Smedia

Godina rođenja ukazuje na nevolje

Foto: Ilustracija
 

Bebe rođene tokom godina ekonomske krize imaju više šanse da izrastu u preoblematične tinejdžere, sudeći po istraživačima.

Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Njujorku proučili su podatke od skoro devet hiljada ljudi rođenih između 1980. i 1984. kada je Amerika bila pogođena ekonomskom recesijom, a koji su učestvovali u anketi Biroa za statistiku rada SAD-a 1997., kada su imali između 12 i 17 godina.

Otkrili su da je određeno destruktivno i delikventno ponašanje češće među decom koja su rođena u oblastima koje su pogođene visokim stopama nezaposlenosti.

Rizik da će biti uhapšeni, da će se pridružiti bandi, pušiti marihuanu, krasti, piti i pušiti bili su malo viši (od 6 do 17 procenata) kod dece koja su rođena ili koja su provela prvih nekoliko godina u okruženju sa visokom stopom nezaposlenosti, čak i ako su im roditelji bili imućni ili zaposleni, i uprkos tome što se ekonomija SAD-a oporavila do 1997, kada su tinejžeri ispoljili neprimereno ponašanje.

Da li će se deca rođena od 2009. ponašati neprimereno i upadati u nevolje za desetak godina? Iako je povezanost jaka, istraživači kažu da to što je neko rođen tokom recesije na osuđuje ga obavezno na problematičan život.

2024 © - Vesti online