Četvrtak 03.01.2013.
13:31
Smedia

Od Evrope svakom po 700 evra

Foto: Ilustracija
 

Evropska unija, kao celina, od 2000. našoj zemlji dala je donacije u iznosu od više od 2,6 milijardi evra, a kada se na to pridoda i novac koji su slale zemlje-članice pojedinačno, onda cifra premašuje pet milijardi evra.

To znači da je EU najveći donator Srbije, koja u ukupnoj međunarodnoj pomoći našoj zemlji učestvuje sa više od 50 odsto. Kada se pristigla pomoć podeli ”po glavi” stanovnika, ispada da je svaki naš građanin od Evrope dobio oko 700 evra.

Primera radi, samo Nemačka, koja je i najveći pojedinačni donator, dala nam je u prethodnoj deceniji više od 1,1 milijarde evra. S druge strane, Amerika nas je pomogla sa 800 miliona dolara. Prema podacima ISDAKON-a (Informacioni sistem za koordinaciju razvojne pomoći u Republici Srbiji) za 12 godina Kina je Srbiji izdvojila oko 3,6 miliona evra, od čega milion tokom 2011.

Najviše pomoći EU, više od milijardu i po evra, dato je za energetiku, odnosno za remonte elektrana u Srbiji, zatim za zdravstvo, razvoj institucija i lokalne samouprave.

Ukoliko bi odustala od evropskog puta, Srbija bi samo sledeće godine izgubila nekoliko stotina miliona evra bespovratne pomoći, koliko će joj ”sledovati” ukoliko otpočne pretpristupne pregovore.

2024 © - Vesti online