Četvrtak 03.01.2013.
06:35
Novi magazin

Veliki asteroid prolazi pored Zemlje

Asteroid Apofis proći će pored Zemlje na bezbednoj udaljenosti
 

Odmah posle Božića, u četvrtak, 10. januara asteroid Apofis, nazvan po egipatskom bogu tame, proći će pored Zemlje na relativno velikom odstojanju (15 miliona kilometara), a astronomi nameravaju da tada prouče njegovu putanju kako bi proverili da li bi u nekom od sledećih prolazaka mogao da ugrozi Zemlju.
 

Ovaj asteroid širok oko 300 metara ponovo će proći pored Zemlje za 16 godina, 13. aprila 2029. godine, kada će biti na samo 30.000 kilometara što je bliže i od udaljenosti nekih komunikacionih satelita.
 

Početkom godine, 10. marta, pored Zemlje će proći kometa Pan-STARRS koja bi trebalo da bude vidljiva golim okom sa severne hemisfere, a stručnjaci predviđaju da će za sobom na nebu ostaviti impresivan rep. Druga kometa Ison proći će 28. novembra na oko dva miliona kilometara od Sunca, a očekuje se da će, dok se led sa komete bude topio, ostaviti beličasti trag vidljiv golim okom tokom dana.
 

U ovoj godini dogodiće se jedno prstenasto i jedno totalno pomračenje Sunca. Prstenasto pomračenje, kada se Mesec nađe tačno između Zemlje i Sunca, ali tako da ne zakloni celo Sunce, već samo njegov centralni deo, dogodiće se u maju, ali neće biti vidljivo u Evropi.
 

Mesec će potpuno zakloniti Sunce 3. novembra, i ta pojava će biti vidljiva iz Evrope, piše Dojče vele.

2024 © - Vesti online