Ponedeljak 31.12.2012.
20:13
Vestionline

SNS-u vlast na krilima Tomine pobede

Pobedio Tadića: Tomislav Nikolić

Turbulentna 2012. godina donela je tektonske promene na političkom nebu Srbije. Prethodnoj Vladi, iako joj je malo ko davao šanse da izdrži ceo četvorogodišnji mandat, je to pošlo za rukom. Ipak, na izborima 6. maja, na Đurđevdan, Srbija je glasala za promene.

Novu Vladu čine koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke paritje Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije, na čelu sa Ivicom Dačićem kao premijerom.

Tadić "skratio" mandat

"Igrarije" oko izbora krenule su već početkom godine. Posle raspisivanja redovnih i lokalnih izbora, mediji su spekulisali da će u isto vreme da budu održani i predsednički izbori. Iako mu je mandat isticao 2013. godine Boris Tadić je podneo ostavku na mestu predsednika Srbija. Ipak, u javnosti je "spinovano" da je "skratio mandat". Ipak, Ustav Srbije ne poznaje ovaj termin, već samo podnošenje ostavke. Bilo kako bilo, na Đurđevdan 6. maja Srbija je imala izbore na svom nivoima.

Predizborna kampanja

Kampanja je bila oštra, a mnogi bi rekli i "prljava". Do tada vladajuća Demokratska stranka više je u kampanji želela da kaže građanima Srbije da Srpska napredna stranka ne treba da dođe na vlast nego što su se trudli da ubede glasače da treba da dobiju još jedan mandat. Ispostavilo, da se demokratama to vratilo kao bumerang. Kako su se izbori približavali, kampanja je bila sve nemilosrdnija.

Srpska napredna stranka žalila se na medijsku blokadu, dok je, čini se, najbolju kampanju imala Socijalistička partija Srbije, koja je igrala na kartu "bez nas Vlada ne može da se formira". Ostale stranke: Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije, Liberalno demokratska partija, Srpska radikalna stranka, Pokret Dveri, trudili su se da afirmišu svoje ideje i nekako pređu cenzus, koji im je visio nad glavom kao "Damaklov mač".

SNS-u najviše mandata, Tadić ispred Nikolića

Izjednačena bitka u prvom krugu predsedničkih izbora između SNS-a i DS-a
 

Kao što su ankete i govorile, najviše mandata - 73 osvojila je Srpska napredna stranka, a Demokratska stranka osvojila je 67. U procentima, naprednjaci su imali 29.20, a DS 26.80. Na predsedničkim izborima, pomalo iznenađujuće Boris Tadić je za 0.26 odsto imao više glasova od Tomislava Nikolića.

U parlament su ušli još: Socijastička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Liberalno demokratska partija i Ujedinjeni regioni Srbije, kao i manjinske liste Saveza vojvođanskih Mađara, SDA, koalicija "Sve zajedno, dok su po jedan poslanički mandat dobili Lista Albanaca Preševske doline i "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Najveći gubitnik izbora je Srpska radikalna stranka, koja je ne tako davno bila najjača partija u Srbiji, ali je odlaskom Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, oslabila, tako da nije uspela da pređe cenzus od pet odsto. Iako nisu uspeli da uđu u parlament, Pokret Dveri je prijatno iznenadio sa više od 4.5 odsto glasova.

Ivica Dačić "kitio"trubače posle prvog izbornog kruga

Iako je Socijalsitička partija bila tek treća, u izbornom štabu socijalista slavilo se kao da je ostvarena pobeda.

Čuvena je rečenica lidera Ivice Dačića, koji je u noći između 6. i 7. maja novinarima i svojim pristalicama poručio: "Srbija još ne zna ko će biti predsednik, ali se sigurno zna ko će biti premijer. To je izazvalo ovacije prisutnih socijalsita koji su uz trubače proslavili iznenađujuće visok rezultat.

Vojvodina demokratama, lokal "šaren"

Demokrate ubedljive u Vojvodini: Bojan Pajtić, nosilac na izborima u pokrajini
 

Na pokrajinskim izborima u Vojvodini, koji su održani po kombinovanom sistemu, ubedljivu pobedu ostvarila je Demokratska stranka, čiji je nosilac liste bio pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Na lokalu, rezultati su bili "šareni". Ono što je bilo u žiži su izbori u Beogradu, gde je lista demokrata na čelu sa gradonačelnikom Dragaom Đilasom za 11.5 odsto bila bolja od naprednjaka koje je predvodio tada zamenik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. Uz podršku socijalista, Đilas je dobio i drugi mandat prvog čoveka srpske prestonice.

Pročitajte još:

* LOKALNI IZBORI - širom Srbije

U Novom Sadu je bilo "mrtva trka". Prvo su lokalnu vlast formirali DS, LSV i SPS, ali je posle nekoliko meseci prekomponovana vlast. Umesto demokrata, na vlasti su naprednjaci na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem. Od većih gradova, naprednjacima i socijalsitima su pripali: Niš, Kruševac, Kraljevo, Zrenjanin. Demokrate su sačuvale Subotica, Šabac, Užice...Najveći pobednik lokalnih izbora je Dragan Marković Palma, koji ima apsolutnu vlast u Jagodini, dok je URS na čelu Kragujevca, predvođen Verkom Stevanovićem.

Bitka za mesto na Andrićevom vencu

U drugu krug predsedničkih izbora ušlu su Tomislav Nikolić i Boris Tadić
 

Odmah posle rezultata izbora počela su pregrupisavanja. Činilo se da u drugom krugom izbora neće biti neizvesnosti. Socijalisti i njihovi koalicioni partneri podržali su Borisa Tadića u drugom krugu. Očekivano, to je učinila i Liberalno demokratska partija i Ujedinjeni regioni Srbije. S druge strane, Demokratska stranka Srbije je dugo "vagala", ali je na kraju Vojislav Koštunica odlučio da podrži Tomislava Nikolića. Pokret Dveri i Srpska radikalna stranka ostali su neopredeljeni u drugom krug predsedničkih izbora. Ipak, "vetar u leđa" Tomislavu Nikoliću dala je Vesna Pešič, bivši poslanik LDP-a koja je rekla da će da glasa za Nikolića, a to objasnila "strateškim glasanjem" protiv režima Borisa Tadića.

Odakle džakovi?

Džakovi kao dokaz izborne krađe: Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Između dva kruga glasanja, u žiži je bila "izborna krađa". Pokret Dveri, Srpska napredna stranka i Demokratska stranka optuživali su vlast za krađu. Nađeni su i džakovi sa glasačkim listićima.

Tomislav Nikolić je u kampanji za drugi krug izbora rekao da će da, ukoliko pobedi da podnese ostavku na mestu predsednika SNS-a. S druge strane, demokrate kao da su bile ubeđene da će im pobeda dođi samo od sebe.

Pojačavana je negativna kampanja. Pojedini mediji otvoreno su stali na stranu Tadića. Agencije za javno mnjenje prognozirali su ubedljivu pobedu Tadića. U prognozi najviše je otišao nedeljnik NIN koji je na naslovnoj strani najavio pobedu Tadića 58:42.

Pobeda Nikolića!


Vučić proglasio pobedu Nikolića na predsedničkim izborima

Ipak, dogodilo se ono što je malo ko očekivao. U drugom krugu izbora pobedio je Tomislav Nikolić, koji je za nešto više od 2.2 odsto imao više glasova od Tadića.

Prve rezultate objavio je CESID. Počelo je slavlje naprednjaka, koji su nešto posle devet časova proglasili pobedu Tomislava Nikolića. U taboru DS muk, tišina. Posle ponoći, novinarima se obratio Boris Tadić, koji je priznao izborni poraz.

Postizborna matematika - Dačić premijer

Iako je pobedio Nikolić, činilo se da će demokrate da zadrže vlast. Socijalsiti na čelu sa Dačićem mesecima su izjavljivali da ostaju sa demokratama i da će ubrzo da bude formirana vlast kao prethodna. Danima se spekulisalo o datumu konačnog dogovora, ali od toga nije bilo ništa. Demokrate su istakle kandidaturu Borisa Tadića za premijera. Demokrate su želele LDP kao trećeg partnera, dok je SPS bio za URS. Naprednjaci su mudru ćutali i kovali plan kako da dođu do većine.

Pomirenje: Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik i premijer Srbije
 

Odmah posle drugog kruga bilo je jasno da demokrate neće dati Dačiću da bude premijer, dok je SPS takvu ponudu mogao da dobije od SNS-a. Kada su URS i SPS potpisali sporazum o zajedničkom delovanju bilo je jasno da će novu Vladu da formiraju SNS, SPS i URS. Ivica Dačić je postao premijer, Aleksandar Vučič, prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i ministar odbrane, dok je Mlađan Dinkić dobio finansije i privredu.

Iako ova vlada traje tek šest meseci, već su počele spekulacije da će i naredna 2013. godina da bude izborna. U partijama na vlasti kažu da nema novih izbora, ali ovo je Srbija, ovde je sve moguće...

2024 © - Vesti online