Nedelja 30.12.2012.
19:24
Srna

Završno etničko čišćenje Srba

Ono što su ustaše započele noževima, danas završavaju moderni Hrvati - Srbi nestaju iz "lijepe njihove"
 

On je rekao da rezultati poslednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj pokazuju da učenje Ante Starčevića, promotera hrvatskog državnog prava sa kraja 19. veka i ideologa ustaštva, rađa svoje plodove i u 21. veku.


"Etničko čišćenje Srba fizičkim likvidacijama i proterivanjem, koje je započeo Ante Pavelić 1941. u vreme Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a nastavio Franjo Tuđman 1991. u vreme ’neovisne države Hrvatske’, nastavljeno je suptilnijim metodama - odnarođivanjem i preveravanjem, što pokazuje i najnoviji popis stanovništva", kaže Bastašić.

Sve počelo još u 17. veku

On navodi da proces kroatizacije i katolizacije, tj. pohrvaćivanja i pokatoličavanja pravoslavnih Srba u Hrvatskoj, teče još od početka 17. veka.


"Pošto su u to vreme Srbi Krajišnici, graničari, bili mnogo čvršći u svojoj veri nego što smo mi danas, nije uspevala namera da budu ’prevedeni’ u rimokatolike, nego su ih unijatili, što znači da im je bilo dozvoljeno da zadrže pravoslavni obred, ali uz priznavanje rimskog pape za vrhovnog poglavara", objašnjava Bastašić.


On kaže da su se mnogi od tih unijata, Srba-grkokatolika, vremenom pohrvatili, a onda i pokatoličili.


Ovaj proces, koji se odvija proteklih 400 godina, kako kaže Bastašić, sprovođen je i u vreme intenzivnog fizičkog istrebljenja pravoslavnih Srba tokom protekla dva rata, a nastavlja se i u takozvanom mirnodopskom periodu.


"Sve ono čemu su Ante Starčević i Ante Pavelić udarili temelje i šta su izgradili, a što je hrvatskim porazima u Prvom i Drugom svetskom ratu oštećeno ili porušeno, Franjo Tuđman je brižljivo obnovio, a njegovi savremenici sada samo udaraju novu fasadu", dodaje Bastašić.


Prema njegovim rečima, nakon poslednjih haških presuda, za Tuđmana prihvatljivih tri odsto Srba u Hrvatskoj, više nije prihvatljivo.


"To je stvar hrvatskog pragmatizma, jer Hrvatska ne može biti čista dok nije potpuno očišćena od Srba. Završno čišćenje, onaj ’visoki sjaj’, upravo se čini kroz tzv. hrvatsku pravoslavnu zajednicu", dodao je Bastašić.

Nastavili delo Pavelića

Eparhija dalmatinska saopštila je nedavno da je posle registracije proustaškog udruženja tzv. Hrvatske pravoslavne zajednice, šira javnost putem elektronskih medija i tzv. proglasa obaveštena o "ustoličenju" izvesnog Aleksandra Ivanova, koji je bugarskog porekla, za "sveštenika hrvatskih pravoslavaca" na području čitave Hrvatske.


"Poznato je da je ustaški zločinac Ante Pavelić 1942. godine osnovao tzv. Hrvatsku pravoslavnu zajednicu s ciljem da potpuno uništi Srpsku pravoslavnu crkvu i iskoreni Srbe sa prostora NDH - pošto prethodne metode nasilnog pokrštavanja i masovnih ubistava po logorima širom Hrvatske nisu donele dovoljno rezultata", navodi se u saopštenju Eparhije dalmatinske.


Njegovo preosveštenstvo vladika dalmatinski Fotije pozvao je tim povodom sve pravoslavne Srbe na prostorima Dalmacije da ostanu verni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, svom jeziku i kulturi, te da se čuvaju lažnih pastira.

2024 © - Vesti online