Subota 29.12.2012.
14:23
Večernje novosti

Vlada šalje Ljajića da lobira u islamskim zemljama

Ljajićeva poseta Kuvajtu bila delotvorna u poljoprivrednoj saradnji
 

Premijer Ivica Dačić inicirao je ovu ideju s ciljem da se spreči talas priznavanja KiM, pogotovo u islamskom svetu, koji bi mogla da pokrene nedavna odluka Pakistana da potvrdi "državnost" Prištini.


Naše lobiranje trebalo bi da bude najjače u muslimanskim državama, pogotovo u jakim centrima - Egiptu i Indoneziji, a redosled poteza biće usklađen sa Ministarstvom inostranih poslova. Taj delikatan zadatak trebalo bi da preuzme Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade, koji je i ranije išao u Kairo i Džakartu.

"Iz Indonezije ima uveravanja da oni neće priznati Kosovo, dok se politička klima u Egiptu promenila. Moramo da pojačamo aktivnosti, a osim pozivanja na međunarodno pravo u fokusu treba da bude i ekonomija. Već u januaru putujem u Saudijsku Arabiju, koja je priznala Kosovo, ali ima izuzetan ekonomski potencijal i veliki uticaj na islamske zemlje. Moramo da im objasnimo naše pozicije, ali i da ponudimo konkretnu ekonomsku saradnju. Početkom godine idem i u Libiju i Katar, što će takođe biti važne posete", kaže Ljajić za "Novosti".

Plan Vlade je da se, osim pozivanja na međunarodno pravo i konvencije, prijateljima ponudi i konkretna ekonomska i tehnička saradnja. Na tom polju Priština ima incijativu zahvaljujući kapitalu potpredsednika vlade Bedžeta Pacolija, ali i izdašnoj potpori Vašingtona.

Bivši ambasador u Parizu profesor Predrag Simić, kaže da najavljena akcija može biti jedan od ključnih poteza u diplomatskoj borbi za KiM.

"Broj članica UN koje su priznale Kosovo prešao je 50 odsto i, ako bi se primakli do dve trećine država, Rusiji i Kini bi bilo veoma teško da štite naše pozicije. Dačićeva inicijativa bila bi nastavak veoma uspešne akcije Vuka Jeremića koja je amortizovala talas priznavanja Kosova", objasnio je Simić.

2024 © - Vesti online