Subota 29.12.2012.
04:56
Z. Gligorijević - Vesti

Holanđanka čekala smak sveta na Rtnju

Mitra Nazar, holandska novinarka
 

Vi ste holandski novinar koji radi na Balkanu, kad ste stigli u Srbiju?
- U Beogradu sam tek tri meseca, a Srbi su mi se veoma dopali, jer su, za razliku od Holanđana, spremniji da razgovaraju sa novinarima. Naročito u selima. S druge strane, ponekad umeju da budu preopširni, pa ispričaju celu svoju životnu priču.


Zbog čega ste rešili da smak sveta dočekate baš na Rtnju?

- Došla sam dan ranije. Nisam verovala u to, a nisam se nadala ni da ću naći puno ljudi koji veruju da svet više neće postojati. I nisam ih našla. Zapravo, niko sa kim sam razgovarala nije verovao da će to biti poslednji dan planete. Ne verujem u sve te teorije. Moguća je jedino teorija da su se na ovaj dan planete našle u istoj liniji.


Centar za istraživanje i ekologiju Duh Rtnja smatra da je piramida nastala pre čak 500.000 godina, a da ju je sagradila "unija galaktičkih civilizacija". Da li verujete u to?

- Osim toga što je ova planina predivna, mislim da je i posebna. Naročito po svom obliku, gotovo idealne piramide. Ne znam da li je veštačka tvorevina, možda i jeste. Ja ne mogu da tvrdim nijedno ni drugo. Ali, činjenica je da je ovo mesto drugačije od ostalih.


Neki tvrde da je 21. decembar početak novog, boljeg doba.

- Lepo je verovati u to. Ali, ja ni u to ne verujem.


Da li su vam srpske kolege pomagale dok ste čekali smak sveta?
- Veoma je lepo što je bilo puno novinara sa kojima sam mogla da pijem kafu i razgovaram. Učim srpski. Prve reči koje sam naučila bile su: zdravo, dobar dan, vrh, brate i do jaja.

2020 © - Vesti online