Petak 28.12.2012.
06:48
Gorapress

KiM: Bošnjaci traže formiranje opštine Vitomirica

Ovo je prvi zvanični zahtev za opštinu Vitomirica posle proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo, na osnovu obaveze predviđenih po Zakonu o opštinskim granicama.

Ministarstvu za lokalnu samoupravu u Vladi samoproklamovanog Kosovo predat je zahtev za formiranje nove (bošnjačke) opštine na Kosovu - Vitomirica
 


Zamenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami koji je od početka upoznat sa pripremom ovog zahteva kaže da svi koji prate problematiku oko decentralizacije na Kosovu znaju da među desetak novih zahteva za opštine, nije bilo ni pomena da je predat zahtev i za Vitomiricu i da nijedno ranije političko traženje nije bilo ni evidentirano po novom zakonodavstvu od posle 2008. godine.

Ovaj zahtev je na osnovu inicijative od prošle godine zajedničko delo većinskih predstavnika u Parlamentu i Vladi iz Koalicije Vakat, ispred bošnjačke zajednice, na osnovu obećanja koje su dali narodu, glasačima, dijaspori, i na osnovu konsultacija s proleća ove godine u Vitomirici, kada je, nažalost, pokušano i ometanje tog skupa.

Međutim, u međuvremenu se odustalo od obećane jedinstvene predaje zahteva za sve tri bošnjačke opštine, zbog nekih nastalih prepreka, a najbitnija je ona oko zahtjeva za opštinu Dragaš (gorski deo), pa je to ostavljeno u nadležnost tamošnjim bošnjačkim i goranskim političkim predstavnicima u institucijama vlasti Kosova da dogovore najbolji modus zajedničkog traženja, uzimajući u obzir da, posle zadnjeg popisa, Bošnjaci više ne čine većinu stanovništva u Gori, već nju sada sačinjavaju oni koji su se deklarisali Goran(c)ima, dok su se ranije, kao što se zna, i oni izjašnjavali kao Muslimani.

Ćerim Bajrami kaže da će u narednom periodu biti predat novi dokument Ministarstvu za lokalnu samoupravu u Prištini. Bajrami poziva sve Bošnjake u dijaspori, s obzirom na njihovo izraženo intresovanje, da ovaj zahtev podrže, jer on nije zahtev za opštinu samo za članove jedne političke opcije, već za sve Bošnjake i za sve građane Vitomirice.

"Bilo bi poželjno da prestane politikantstvo i da sve političke i NVO opcije, koje tvrde da predstavljaju Bošnjake, bez obzira na međusobna (ne)slaganje, podrže i ovaj predat zahtev za Vitomiricu, uzimajući u obzir da je do sada, barem verbalno, kod svih postojala izražena volja da se, pogotovo u zadnjih godinu-dve, govori o decentralizaciji naših opština i da se to traži od institucija vlasti na Kosovu”, ističe Bajrami i naglašava da niko nikoga ne brani, kao što ga nije branio ni u ovih par godina da podnese zahtev, da dalje intenzivira traženje, ali i da nešto konkretno (u)radi, te da nastavi da lobira gde god može da se procedura dobijanja bošnjačkih opština ubrza.

"Potrebno je, na primer, da se konkretno poradi kod predstavnika većinskog albanskog naroda u Peći i Vitomirici, da bi se otklonili stereotipi i eventualno protivljenje decentralizaciji opštine Vitomirica”, zaključio je Ćerim Bajrami.

2024 © - Vesti online