Četvrtak 27.12.2012.
17:44
Beta

"Smanjenje UNMIK-a gura KiM u bezakonje"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM: Aleksandar Vulin
 

"Izneli smo jasan stav i države i lokalne samouprave da smanjivanje UNMIK-a ne dolazi u obzir, da je za nas to neprihvatljivo i da je opasno", rekao je Vulin i dodao da će Beograd tražiti od Prištine da iz budžeta finansira UNMIK.

"Ako je za smanjivanje kapaciteta UNMIK-a razlog smanjenje fondova i ako je to tehnički problem, onda je on rešen. Ali ako je to političko pitanje i ako neko pokušava da smanji ulogu i kapacitet UN onda je to za nas neprihvatljivo", rekao je Vulin i dodao da su mu predstavnici UNMIK-a rekli da neće ići iz Kosovske Mitrovice.

Vulin je dodao da Srbija priznaje Rezoluciju 1244 SB UN i smatra da je svako smanjivanje UNMIK-a, u najmanju ruku, guranje severa KiM u bezakonje. Vulin je naglasio da će učiniti sve da do toga ne dođe i dodao da je preneo zabrinutost i to da će premijer Ivica Dačić tražiti od kosovskog premijera Hašima Tačija da iz kosovskog budžeta počene da se finansira UNMIK jer je to njihova obaveza.

Prema njegovim rečima za Srbe i Srbiju Kancelarija na čijem je čelu Adrijana Hodžić ne može da bude zamena za UNMIK. Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimr Pantić je dodao da su im u UNMIK-u rekli da su svi lokalni radnici zaposleni u
administraciji od 31. decembra bez ugovora o radu i da će ostati samo međunarodni zvaničnici zaposleni u UN administraciji i Kosovskoj Mitrovici i u regionalnioj adminnstraciji.

On je izrazio bojazan da Euleks neće reagovati na statusno neutralan način i neće moći da doprinese smirivanju tenzija.

"To je za nas neprihvatljivo. UNMIK sa smanjenim brojem ljudi neće moći da odgovore zadacima što predstavlja opasnost da na proleće dođe do ozbiljnih sukoba i tenzija jer će Albanci nastaviti pritiske u naseljima Brđani, Bošnjačka mahala i Mikro naselju", rekao je Pantić.

2024 © - Vesti online