Četvrtak 27.12.2012.
16:24
Beta

Albanski mediji odbili da objave pretnje OVPMB

Sporni spomenik u Preševu
 

"U prilog tome govori i činjenica da je zapaljiva izjava preneta putem samo jednog sajta, ali i da su svi albanski mediji na jugu Srbije odbili da objave ovu vest smatrajući je štetnom za ljude koji žive na ovom prostoru", navodi se u saopštenju.

Problem u vezi sa za podizanjem spomenika rešavaju nadležne institucije Republike Srbije, a ne mediji, piše u saopštenju.

"Zakoni ove države isti su za sve građane i moraju ih svi poštovati. Naša obaveza je da omogućimo građanima na ovom prostoru da slobodno žive i rade, da zarade i omoguće sebi i svojoj porodici bolji život, da reše egzistencijalne i socijalne probleme, da ostvare ljudska i manjinska prava, u čemu država Srbija čini veliki napor, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju", piše u saopštenju.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče u Banjaluci da će biti uklonjena spomen-ploča u Preševu.

"U Srbiji postoji pravna država. Ukoliko taj spomenik nije postavljen u skladu sa našim zakonima i propisima, on će biti uklonjen", kazao je Dačić.

Premijer je pozvao vlasti Bujanovca i Preševa da vode računa o tome i da sami uklone spomenik, da "ne bismo izazivali međunacionalne konflikte".

OVPMB je pobunu na jugu Srbije organizovala 2000. i 2001. godine i tada su je srpske vlasti nazvale terorističkom organizacijom. Na kraju sukoba, pripadnici OVPMB koji nisu učestvovali u zločinima, dobili su amnestiju.

2024 © - Vesti online