Sreda 28.10.2009.
13:41
Tanjug

Kinezi proučavaju aligatore pevače

Kineski aligatori nisu shvatili da se "od pevanja neće 'leba najesti", pa ih je sada na svetu ostalo još samo 150... Možda da pevaju nešto drugo, a ne "Like thunder" od "Aphaville"
 

Prema podacima najnovijeg istraživanja u Kini, na svetu postoji još samo 150 divljih kineskih aligatora. Poput ptica, i ove životinje pevaju, ali na svoj način. To veoma podseća na pesmu "Like thunder" i može veoma dugo da traje, kaže hidrobiolog Sijanijan Vang iz Kineske akademije nauka, koautor istraživanja.

Pevanje mužjaka kineskih aligatora služi, pre svega, za privlačenje ženki, ističe Vang, dodajući da i ženke pevaju. Naučnici su snimili "horsko" pevanje mužjaka i ženki i potom ih odvojeno emitovali suprotnom polu. Svi su reagovali na pevanje suprotnog pola, a njih 75 odsto bilo je veoma privučeno snimcima.

Ti rezultati su pokazali da životinje ne pevaju zbog nadmetanja. Naprotiv, pevanje postaje učestalije u vreme parenja. Da bi produbili svoje istraživanje, hidrobiolog Vang i njegov tim će posmatrati i proučavati ponašanje aligatora van sezone parenja, preneli su kineski mediji.

2024 © - Vesti online