Sreda 26.12.2012.
17:45
Beta

Lokalne samouprave varaju revizore

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović
 

"Veliki broj nepravilnosti utvrđen je kontrolom budžeta lokalnih samouprava, pre svega u isplatama zarada postavljenih i imenovanih lica. Neke lokalne samouprave su imale softverske programe koji su za 10 odsto uvećavali propisane plate službenika, što nije zvanično prikazivano", rekao je Sretenović.

U izveštaju DRI, kojim je obuhvaćena 21 lokalna samouprava u Srbiji, navedeno je da su rashodi za plate uvećani za 781,9 miliona dinara. Za neplanirane namene, kao što su kupovina poklona za 8. mart, rashodi za stipendiranje dece zaposlenih, stomatološke usluge, prevoz navijačima fudbalskih klubova, 14 loklanih samouporava je potrošilo 142 miliona dinara.

U gradovima i opštinama čije poslovne knjige su kontrolisali državni revizori nije popisana imovina u iznosu od 2,9 milijardi dinara, od čega je 2,1 milijarda nefinansijska imovina, a finansijska 212 miliona dinara. Nepravilnosti u javnim nabavkama lokalnih samouprava utvrđene su u nabavakama na koje je potrošeno 3,9 milijardi dinara.

Lokalne samouprave nisu iskazale prihod po osnovu dobiti javnih preduzeća čiji su osnivači u iznosu od 49,3 miliona dinara.

2024 © - Vesti online