Sreda 26.12.2012.
15:04 >> 16:18h
Beta

"Toma govori jedno, a Dačić drugo"

Borislav Stefanović kaže da u Skupštini Srbije vlada konfuzija
 

Stefanović je novinarima u parlamentu kazao da bi bilo opasno da Beograd prekine dijalog sa Prištinom, jer se ne bi rešili konkretni problemi, a bile bi zaustavljene evropske integracije. Šef poslanika DS je dodao da u državnom vrhu Srbije postoji "prilična konfuzija zbog različitih stavova u vezi sa platformom o Kosovu".

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori da platforma mora da se usvoji, a da pregovarač - premijer Ivica Dačić, mora da ima jasno usvojenu platformu u parlamentu pre nego što se 10. ili 17. januara sretne sa svojim sagovornikom iz Prištine", naveo je on.

Stefanović je dodao da Dačić, međutim, govori kako to nije bitno i da će u svakom slučaju nastaviti da pregovara bez obzira da li će skupština usvojiti platformu ili principe.

"Mislim da je to neozbiljno i da građanima pokazuje da ova vlast zaista ima dve ili tri različite politike prema Kosovu i Metohiji i samim tim i prema evropskim integracijama. Opasna je stvar da predsednik govori jedno, a premijer drugo", rekao je Stefanović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče za agenciju Beta da radi na izradi rezolucije o Kosovu koju treba da usvoji Skupština Srbije, a kojom bi trebalo da se definišu okviri za pregovore sa Prištinom. Nikolić je dodao da bi želeo da rezolucija bude usvojena do Božića.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je danas da "platforma neće biti predmet izjašnjavanja poslanika, ali će biti uz obrazloženje rezolucije".

"Ako bi se izjašnjavali o platformi onda bi pregovaraču bile potpuno vezane ruke. To što piše u platformi je zabetonirano, a deo o konkretnim rešenjima, recimo o telekomunikacijama zahteva kompromis, zato će samo osnovni principi kroz rezoluciju biti u parlamentu", rekao je Drecun.

Poslanici o platformi i rezoluciji

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković izrazio je danas očekivanje da će rezolucija o Kosovu ubrzo biti na dnevnom redu Skupštine Srbije i istakao da bi bilo dobro da ona bude razmatrana pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine u januaru.

Čolaković je rekao da smatra da je važno da rezolucija sadrži odredbe o zaštiti prava Srba na Kosovu, a posebno o zaštiti imovinskih prava Srbije. "Lično mislim da će najveći otpor i problemi nastati kada počnu pregovori o imovini", rekao je on.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski je ocenila da je značajno što su Srbi sa Kosova potpuno jedistveni o platformi predsednika Srbije Tomislava Nikolića za pregovore o Kosovu. "Njihov glas treba da se čuje, oni dole žive i to je sigurno dobar pokazatelj da je platforma odličan osnov za pregovore sa Albancima", rekla je Filipovski.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić je ocenila da je očigledno da ne može da se postigne apsolutni konsenzus o reozluciji i platformi o Kosovu i istakla da je vezano za platformu ključna podrška Srba sa Kosova i Metohije.

"Ako oni daju zeleno svetlo mislim i da stranke, i vladajuće i opozicione, mogu da daju podršku", rekla je Sanda Rašković u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović je izrazio očekivanje da će rezolucija biti usvojena u Skupštini Srbije velikom većinom i da je to neophodno u ovoj fazi rešavanja kosovskog problema. "Dobro je da naš pregovarački tim ima stav Skupštine", dodao je on.

2024 © - Vesti online