Utorak 25.12.2012.
19:48
Vestionline

Pop Braco: Božić nisu slavili Srbi

Foto: Arhiva

Prenosimo vam demanti protojereja Bratislava Braca Kršića iz San Dijega u celini:

"Očigledno je da vaš kratki članak prikazuje samo jedan deo nedeljnog biltena gde ispod datuma 25. decembar stoji Božic po novom kalendaru (dakle ne po julijanskom ili starom kalendaru po kojem mi praznujemo naše praznike) i praznik Sv. Spiridon Čudotvorac po julinaskom ili starom kalendaru. Međutim, ostali deo biltena niste objavili gde stoji objašnjenje praznika koji slavimo 25. decembra, tj. Sv. Spiridona.

 

Parohija Sv. Velikomučenika Georgija u San Dijegu ima nekoliko desetina rumunskih i bugarskih porodica koje su deo tih kanonskih crkava, a koje su na grigorijanskom ili novom kalendaru. Buduci da pomenute crkve nemaju svoj hram, oni dolaze i redovno učestvuju na bogosluženjima pri hramu Sv. Velikomučenika Georgija. Zbog njih je dakle stavljen pomenuti praznik te da bi im ukazali čast, a što je i objašnjeno na kraju Liturgije u nedelju 23. decembra.

 

Da se ne radi o bilo kakvom proslavljanju Božica 25. decembra vidi se iz samog rasporeda bogosluženja kojeg ustvari nema toga dana. Članak isto tako pominje blaženopočivšeg Episkopa Hrizostoma koji u stvari nije ni bio episkop zapadnoameričke eparhije u vreme kada sam ja bio sveštenik u Bjutu, Montana, pri hramu Pesvete Trojice. Deo gde se kaže da sam ja pokušao da privedem pomenutu parohiju u Američku Pravoslavnu Crkvu je isto tako laž. Ja sam bio paroh pri pomenutom hramu od septembra 1996 do maja 2007. Na tu parohiju sam postavljen od strane Episkopa Jovana, sadašnjeg šumadijskog episkopa.

 

Da nije bilo reči o bilo kakvom radu otuđenja Srpske Pravoslavne parohije Presvete Trojice u Bjutu, Montana, svedoči i činjenica da sam za vreme moga služenja u pomenutoj parohiji nesebično angažovao zajedno sa parohijanima da se uradi živopis hrama koji ima freske Sv. Simeona Mirotočivog, Sv. Save, Sv. Nikolaja Žičkog, kao i drugih srpskih svetitelja. Živopis je urađen od strane Minić Studia iz Beograda, Srbija, tj. živopisaca iz njegovog studia. Isto tako u pomenutoj parohiji sam štampao molitvenike uporedo na oba jezika, srpski i engleski.

 

Molim vas da skinete pomenuti članak sa vaše web stranice, budući da nema
istinitih činjenica nego samo laži i klevete protiv Crkve i sveštenstva i da objavite ovo objašnjenje vašim čitaocima.

 

Želeći vam blagoslovene nastupajuće praznike Hristova rođenja, pozdravljam
vas sa drevnim hrišćanskim pozdravom Mir Božji, Hristos se rodi."

2024 © - Vesti online