Utorak 25.12.2012.
15:19
Mondo

Kupanje bebe - video koji je mnoge raznežio

Novorođenčad se kupa od prvog dana, bez obzira na to da li je pupčani patrljak otpao ili ne, kao i da li je pupak suv ili vlažan. Ako je vlažan zaštiti se gazom

Uobičajeno vreme kupanja je pre podoja u večernjim satima, neposredno pre spavanja, po mogućnosti uvek u isto vreme. Nekada su se bebe kupale svakodnevno, ali su nove preporuke da je sasvim dovoljno i dva puta nedeljno.

Beba se kupa u kadici sa toplom vodom (oko 35 stepeni Celzijusovih), kupkom ili sapunom napravljenim specijalno za benu osetljivu kožu, koji ima neutralnu Ph vrednost.

Kupanje se obavlja u kupatilu ili u nekoj drugoj pogodnoj prostoriji, najčešće u onoj u kojoj beba spava i u kojoj ima dovoljno prostora. Neophodno je da kadica bude posatvljena na stabilnoj podlozi, kao i da se prostorija u kojoj se dete kupa prethodno ugreje (oko 22 stepena Celzijusova).

Osim kadice, potrebno je pripremiti i posudu, najčešće bokal, sa čistom toplom vodom kojom ćete isprati bebu na kraju kupanja. Obavezno proverite temperaturu vode pre nego što bebu spustite u kadicu, a to možete da uradite vašim laktom ili posebnim toplomerom za vodu.

Ni na sekund ne ostavljajte bebu samu u vodi.

Pre nego što počnete, donesite sve što će vam trebati (sapun ili kupku, bokal, peškir, pelene, kremu, odelo za bebu, kapicu).

Ukoliko beba ima dosta kose sušite je blagim trljanjem peškirom, fen se ne preporučuje prvih meseci. Kada umivate dete, perete mu glavu i kosu, vodite računa da voda ne uđe u uši, oči ili nos bebe.

Kupanje bi trebalo da bude zadovoljstvo i za vas i za bebu.

Pogledajte video koji je ovih dana hit na YouTube, ali imajte na umu da je reč o snimku koji pokazuje kako bebu kupa profesionalna medicinska sestra u jednoj bolnici u Parizu, i ne radite tako sami kod kuće:

2024 © - Vesti online