Sreda 28.10.2009.
12:50
Vestionline; Tanjug

Upozorenje fudbalerima koji pljuju zbog H1N1

Upozorenje HPA je stiglo nekoliko dana nakon što je saopšteno da je novi grip stigao u svlačionice Blekburna i Boltona, a iskorišćena je i prilika da se skrene pažnja na to da je pljuvanje i nepristojno.

"Pljuvanje je svakako odvratna navika. Nehigijenska i nezdrava, naročito ako pljujete u blizini drugih ljudi. Fudbaleri, kao i ostali, ne pljuju u zatvorenom prostoru, pa to ne bi trebalo da čine ni na fudbalskom terenu. Ukoliko pljuju blizu drugih ljudi, sigurno mogu da povećaju opasnost od prenošenja zaraze", naglasio je portparol HPA.

On je dodao da bi klubovi trebalo da sankcionišu pljuvanje, jer fudbaleri treba da daju primer mladima koji se na njih ugledaju.

"Fudbaleri bi trebalo da primenjuju iste mere predostrožnosti kao i ostali da bi se sprečilo širenje novog gripa - da redovno peru ruke, a pri kašljanju i kijanju prekriju usta maramicom koju nakon upotrebe treba baciti", istakao je portparol HPA.

Portparol Premijer lige je, s druge strane, izjavio da se fudbalski klubovi pridržavaju saveta zdravstvenih stručnjaka, navodi se u "Independentu".

Ukupan broj do sada registrovanih slučajeva novog gripa u Velikoj Britaniji je dostigao 53.000, a britanska zdravstvena služba je objavila da bi virusom H1N1 moglo da bude zaraženo čak 12 odsto stanovništva u toj zemlji.

2024 © - Vesti online